‘Deense spion achterhaalde inhoud Fitna-film Wilders’

Dat meldt de Volkskrant. De NCTV wilde de veiligheidsrisico’s van de film inschatten.

PVV-leider Geert Wilders in de rechtbank vorige week.
PVV-leider Geert Wilders in de rechtbank vorige week. Foto Remko de Waal / ANP

De Deense geheime dienst heeft in 2008 na een overleg met de Nederlandse Nationale Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) de inhoud achterhaald van Fitna, de film van Geert Wilders over de islam en de multiculturele samenleving. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag op basis van gesprekken met tientallen personen.

De NCTV is tevens verantwoordelijk voor de beveiliging van Wilders. De dienst wilde op basis van de inhoud van de film inschatten wat de gevolgen voor Wilders’ veiligheid konden zijn. Eén probleem: de PVV-leider wilde niets loslaten over de beelden.

Denemarken

Wel was bekend dat Wilders in het voorjaar van 2008 naar de publieke omroep van Kopenhagen zou gaan. Dat had de politicus namelijk aan zijn beveiliging laten weten. Hierop vermoedde de NCTV dat Wilders Fitna op de Deense televisie wilde uitzenden.

Er was inderdaad een voorvertoning, twee weken voor Fitna online werd gezet. De Deense geheime dienst kreeg het voor elkaar een spion naar de screening te sturen, die de inhoud van de film doorgaf aan zijn leidinggevenden. Die speelden het weer door aan de NCTV, aldus de Volkskrant.

Fitna werd uiteindelijk nooit uitgezonden op de Deense tv. Toenmalig hoofdredacteur Arne Notkin zou de film volgens de Volkskrant bestempeld hebben als “pure propaganda zonder enige nieuwswaarde”. De huidige zendercoördinator van de omroep, Christoffer Guldbrandsen, zegt de praktijken af te wijzen en “grote twijfels over het waarheidsgehalte van dit nieuws” te hebben.

De NCTV wilde tegenover de Volkskrant niet reageren op de operatie. Ook Wilders heeft nog niet op de zaak gereageerd.

AIVD

Een dag eerder berichtte de Volkskrant dat de AIVD in de periode 2009-2010 informatie heeft ingewonnen over de contacten van Wilders met Israël. NRC berichtte dat er in diezelfde periode ook gekeken is naar zijn “mogelijke anti-democratische geneigdheid ”. Geen van beide zaken waren, voor zover bekend, reden voor verder onderzoek.

Op die berichtgeving reageerde de PVV-leider als volgt:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Mijn boodschap aan Rutte, het OM, de AIVD en de rest van de elite: https://t.co/hS2qO5hPdm