‘Corrupte douanier Gerrit G. gaat door met drugssmokkel’

Dit ondanks een proces waarin onlangs 16 jaar cel tegen G. werd geëist.

Containeroverslag op de Maasvlakte in de Rotterdamse haven.
Containeroverslag op de Maasvlakte in de Rotterdamse haven. Foto Lex van Lieshout / ANP

De corrupte douanier Gerrit G., tegen wie dinsdag nog een celstraf van 16 jaar werd geëist, is de afgelopen maanden doorgegaan met het smokkelen van drugs. Dat meldt de NOS op basis van stiekem opgenomen gesprekken met de verdachte. G. zat in voorlopige hechtenis, maar is sinds oktober vorig jaar op vrije voeten.

G. mocht de cel tijdelijk verlaten omdat zijn vrouw ernstig ziek was. Ook nadat zij overleed, mocht G. de rechtszaak in vrijheid afwachten. In die tijd is hij doorgegaan met het helpen van het smokkelen van drugs naar de haven van Rotterdam.

Lees ook: Vier pijnpunten in de zaak rond de corrupte douanier Gerrit G.

4.000 kilo cocaïne doorgelaten

Dinsdag eiste het OM nog 16 jaar cel voor drugssmokkel, omkoping en witwaspraktijken. Het OM acht bewezen dat G., die werkte bij de douane in de Rotterdamse haven, heeft geholpen bij het doorlaten van een aantal partijen cocaïne en zich daarvoor zeker 3,5 miljoen euro heeft laten betalen. Het gaat om tenminste vijf transporten waarbij in totaal ruim 4.000 kilo cocaïne zou zijn gesmokkeld.

De gesprekken met G. werden opgenomen door een vertegenwoordiger van Zuid-Amerikaanse drugsleveranciers, die deze vervolgens doorspeelde aan de NOS. De conversaties zijn interessant, omdat G. zich tijdens zijn proces op zijn zwijgrecht beroept.

OM onderzoekt de conversaties

De NOS is echter niet de enige partij die de gesprekken in handen heeft. Bij navraag bleek het OM ook over de opnames te beschikken. “We hebben een bestand gekregen en dat gaan we nu onderzoeken”, aldus de woordvoerder tegenover de NOS. De advocaat van G. wil eerst nader onderzoek naar de authenticiteit van de opnames voor hij wil reageren op de inhoud.