China protesteert bij overheid VS om Trump

De Chinese regering is niet blij met Donald Trump. Hij telefoneerde op vrijdag met de president van Taiwan. De VS erkennen Taiwan sinds 1979 niet meer.

De Taiwanese president Tsai Ing-wen aan de telefoon met Donald Trump.
De Taiwanese president Tsai Ing-wen aan de telefoon met Donald Trump. Reuters

Opnieuw leidt een telefoontje van Trump aan een toekomstig ambtsgenoot tot diplomatieke furore. Hij belde op vrijdag met Tsai Ing-wen, de president van Taiwan, schrijft Reuters. Volgens een woordvoerder van de Taiwanese regering hadden zij het over “de nauwe banden tussen de Verenigde Staten en Taiwan op het gebied van economie, politiek en veiligheid”. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van China heeft op zaterdag een protest ingediend bij “de relevante afdeling” van de Amerikaanse regering.

De Verenigde Staten erkennen Taiwan sinds 1979 niet meer en onderhouden een zogenaamde ‘one-China policy’ waarbij het land officieel ‘geen mening’ heeft of Taiwan al dan niet bij China hoort. Onderdeel van dit beleid is dat de Verenigde Staten van China verwachten dat zij Taiwan niet binnenvallen. Officieus onderhouden de VS wel banden met het land, maar niet door de gebruikelijke diplomatieke kanalen.

Toen de communist Mao Zedong in 1949 de macht greep in China en daar een ‘Volksrepubliek’ uitriep, werd de zittende nationalistische regering verdreven naar het eiland Formosa. Daar riep Tsjang Kai-sjek de onafhankelijkheid uit van Taiwan (formeel de Republiek China) en benoemde Taipei als de rechtmatige hoofdstad van China. China erkent Taiwan niet en maakt aanspraak op het Taiwanese grondgebied.

Buitenlandbeleid

Het gesprek tussen Trump en Tsai betekent dus een breuk in het buitenlandbeleid van de Verenigde Staten die tot consequenties kan leiden in de omgang met China, waarschuwden verschillende Amerikaanse media.

Donald Trump gaf zijn reactie op de ontstane ophef via Twitter. Hij vroeg zich onder andere af waarom de Verenigde Staten wel wapens aan het land kunnen leveren terwijl hij niet met de president mag telefoneren:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Interesting how the U.S. sells Taiwan billions of dollars of military equipment but I should not accept a congratulatory call.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi reageerde geïrriteerd op het telefoongesprek, maar gaf de schuld aan Taiwan. Hij noemde het een “kleinzielige daad” van de Taiwanese regering. Later op zaterdag gaf het ministerie aan dat er protest was ingediend bij de Amerikaanse overheid. “Er is slechts één China in de wereld en Taiwan is een onderdeel van het Chinese territorium”, schreef een woordvoerder in een persverklaring.

De specifieke details van de klacht zijn niet bekend. De Taiwanese regering roept China op tot kalmte.

    • Len Maessen