Weer massaprotesten tegen gouverneur Jakarta

De christelijke gouverneur citeerde onlangs uit de Koran. De demonstranten, vooral fundamentalistische moslims, vinden dat godslastering.

Foto Achmad Ibrahim/AP

In Jakarta zijn vrijdagochtend vroeg tienduizenden conservatieve moslims bijeengekomen om te demonstreren tegen de gouverneur van de Indonesische hoofdstad. Ze beschuldigen Basuki ‘Ahok’ Tjahja Purnama van het beledigen van de Koran. De politie schat het aantal demonstranten op ten minste 150.000. Er zijn 22.000 agenten en 5.000 militairen ingezet om de orde te handhaven.

De christelijke gouverneur citeerde onlangs in een toespraak een vers uit de Koran. De demonstranten, veelal fundamentalistische, vinden dat een vorm van godslastering en willen dat hij de gevangenis in gaat.

Dode en gewonden

Het is het tweede grote protest in de stad in een maand tijd. Het vorige protest trok ongeveer 100.000 mensen, dat eindigde gewelddadig, met een dode en tientallen gewonden als gevolg. De politie heeft demonstranten opgeroepen na het middaggebed huiswaarts te keren.

Lees ook: Radicale moslims verklaren oorlog aan christelijke gouverneur Jakarta

Twee weken geleden maakte de politie bekend dat ze – na lang aarzelen - een formeel onderzoek tegen de gouverneur instelt op verdenking van blasfemie. Gearresteerd is hij niet, maar Indonesië mag hij tot nader order niet uit. Als Ahok schuldig wordt bevonden, kan hij vijf jaar celstraf krijgen.

De zaak tegen de gouverneur wordt gezien als een lakmoesproef voor Indonesië, qua inwonertal het grootste moslimland. De meeste moslims in het land zijn gematigd, maar er bestaat de vrees dat conservatievere, radicale stromingen hun invloed de komende tijd verder weten te vergroten, schreef NRC-redacteur Floris van Straaten:

Fundamentalistische moslims, die electoraal nooit een vuist hebben kunnen maken, ruiken met deze blasfemiezaak een kans meer greep op het land te krijgen.

    • Bas Tooms