Weg met de netwerkborrel!

Er is niks mis met het organiseren van een borrel, het woord ‘netwerk’ is het probleem. Een leuke borrel is een ongedwongen samenzijn, zonder druk van visitekaartjes uitwisselen.

Foto iStock

Kan het woord netwerkborrel alsjeblieft verdwijnen? Ik krijg met grote regelmaat uitnodigingen voor evenementen, met op het programma ‘diner, netwerkborrel, feest’ of – misschien nog wel erger – ‘gelegenheid tot netwerken’.

Er is absoluut niets mis met het organiseren van een borrel. Na een seminar, lezing of voorstelling snakt iedereen naar een drankje en een moment om na te praten, ook met mensen die je niet kent. Het probleem zit in het voorvoegsel ‘netwerk’. Een geslaagde borrel is een ongedwongen samenzijn. Een netwerkborrel is een borrel waarbij de gasten zich opgejaagd voelen om er iets uit te halen.

Schuifelen op het schoolfeest

Geen wonder dat het begin van zo’n borrel voelt als de dansvloer van een schoolfeest bij het eerste schuifelnummer. Niemand heeft er zin in, behalve een enkeling die zichzelf een goede netwerker vindt. De kans aangeklampt te worden door zo’n joviale visitekaartjesautomaat zorgt voor extra schroom bij de rest van de genodigden.

Het type dat op netwerkborrels zijn finest hour beleeft, vaak zijn het mannen, beschouwt dit moment als een wedstrijd. Het doel: zo veel mogelijk mensen in zo kort mogelijke tijd onderwerpen aan een razendsnelle kosten-baten-analyse. Met als brandende achterliggende vraag ‘wat hebben wij aan elkaar?’. De ironie van de netwerkborrel is dat de mensen die zich hier het meest laten gelden vaak degenen zijn die je het minst graag wilt spreken.

Schrijf liever op welke exclusieve traiteur voor de verrukkelijke hapjes zorgt en dat er champagne zal zijn.

Ban daarom het woord netwerkborrel uit je programma als je iets organiseert. Je hoeft mensen niet uit te leggen waar een borrel voor is. Schrijf liever op welke exclusieve traiteur voor de verrukkelijke hapjes zorgt en dat er champagne zal zijn.

Zorg er bovendien voor dat het zich niet afspeelt in een grote kale ruimte maar op een plek die net te knus is. Zo voorkom je dat gasten zoekend om zich heen kijken als een wolf op de steppe. Of na één teug witte wijn en een graai uit de schaal nootjes opgelucht de deur uit rennen.

Overigens is er een type borrel waar je zonder bezwaar een voorvoegsel voor mag zetten: de kerstborrel. Iedereen weet dat dit ontaardt in een prettig zinloos en ongedwongen drinkgelag.