Weekendtips: Beurspassage, Looking for Langston en Colored Sculpture

Weekend Wat te doen dit weekend? ‘Colored Sculpture’, nu te zien in het Stedelijk Museum, is een meesterwerk – zo spectaculair, meedogenloos en krachtig is een hedendaags kunstwerk maar zelden.

‘Colored Sculpture’ (2016) van Jordan Wolfson
‘Colored Sculpture’ (2016) van Jordan Wolfson Foto Dan Bradica

Galerie: Looking for Langston.

De Engelse kunstenaar Isaac Julien maakte een fluweelzachte film over homoseksualiteit, waarin hij postuum burgerrechten-activist en dichter Langston Hughes uit de kast trekt. De film is duidelijk beeldende kunst: alles gaat over textuur, aanraking, huid, en over de ‘gaze’, de homo-erotische blik. Sigarettenrook uit de dancing vermengt zich met dampen van de metro en wierook uit een kerk waar in een wake is, geïnspireerd op de dood van een vriend van Julien.

Looking for Langston.
T/m 7/1 bij Galerie Ron Mandos, Prinsengracht 282, Amsterdam.
Inl: ronmandos.nl
●●●●

Fragment uit ‘Looking for Langston’.

Lees ook: Naakte mannen in bed, borst, benen en billen strelend

Gebouw: Beurspassage

Met de nieuwe, donderdag geopende Beurspassage heeft Amsterdam eindelijk weer een passage die de naam verdient. De doodsheid van de gevels wordt meer dan gecompenseerd door het visuele feest van de neobarokke versieringen en vooral het mozaïek. Onder het motto ‘Amsterdam oersoep’ worden dieren en voorwerpen getoond die men zoal in de Amsterdamse grachten aantreft. Alsof de bezoekers op de bruinige bodem van een Amsterdamse gracht lopen.

Beurspassage, Amsterdam Ontwerp: Arno Coenen/Iris Roskam/Hans van Bentem.
●●●●

Lees ook: Mozaïek maakt nieuwe passage Amsterdam tot visueel feest

Film: Nocturnal Animals.

Je kan in vele lagen denken zonder dat Nocturnal Animals een subtiel spel van metatekst en subtekst wordt. De teneur is eigenlijk best banaal, net als Tom Fords satire op de kunstwereld. Maar de film werkt, en hoe, met dank ook aan de ijzersterke cast.

Regie: Tom Ford.
Met: Amy Adams, Jake Gyllenhaal, Michael Shannon.
In: 40 bioscopen.
●●●●

De trailer van ‘Nocturnal Animals’.

Lees de recensie: ‘Haute Couture’

Theater: Lenny.

De theatervoorstelling ‘Lenny’ laat de opkomst en ondergang zien van Lenny Bruce, de komiek die begin jaren zestig werd aangeklaagd en veroordeeld om zijn grappen. Regisseur Eran Ben-Michaël: „Hij streed voor de vrijheid van meningsuiting en bekocht dat met zijn leven.”

Lenny.
Door George en Eran Producties.
T/m 7/1.
Info: georgeeneranproducties.nl

De trailer van ‘Lenny’.

Lees ook: Lenny Bruce durfde alles te zeggen

Moderne kunst: Colored Sculpture

Natuurlijk, het is meteen duidelijk dat Jordan Wolfsons veelbesproken ‘Colored Sculpture’, nu te zien in het Stedelijk Museum, een meesterwerk is, een klassieker – zo spectaculair, meedogenloos en krachtig is een hedendaags kunstwerk maar zelden. Maar er is ook iets vreemds mee.

Jordan Wolfson: Manic/ Love.
Stedelijk Museum, A’dam, t/m 29 januari.

Lees ook: Jordan Wolfson maakt existentiële dilemma’s universeel
    • Lisa Vos