Wat is Football Leaks?

EIC NRC publiceert komende weken uit het grootste datalek uit de sportgeschiedenis. Miljoenen documenten bieden een inkijk in de gesloten wereld achter het voetbal.

Football Leaks
Football Leaks NRC

NRC is aangesloten bij het netwerk van onderzoeksjournalisten EIC - European Investigation Collaborations. Dat onderzocht de afgelopen maanden het internationale voetbal. Partners waren: Der Spiegel (Duitsland), Politiken (Denemarken), El Mundo (Spanje), The Sunday Times (Verenigd Koninkrijk), Mediapart (Frankrijk), Expresso (Portugal), L’Espresso (Italië), Falter (Oostenrijk), Le Soir (België), The Romanian Centre for Investigative Journalism / TheBlackSea.eu (Roemenië), NewsWeek Serbia (Servië).

Zestig journalisten uit twaalf landen onderzochten maandenlang 1,9 terabyte aan documenten over het Europese voetbal. Der Spiegel heeft de documenten verkregen en deelde ze met de EIC-partners. Het bleek een goudmijn aan contracten, facturen, e-mails, bankafschriften en meer - 18,6 miljoen documenten. Het internetplatform Football Leaks publiceerde eerder al documenten, met grote gevolgen. Dit was het hele pakket.

De voetbaldocumenten bieden een inkijk in een zeer gesloten en tegelijk maatschappelijk relevante wereld. Die inkijk hadden we op een andere manier niet kunnen krijgen. Dit gaf de doorslag bij de beslissing aan het werk te gaan met materiaal waarvan niet volledig bekend is hoe het is verkregen. Het is afkomstig van een klokkenluider met wie enkel Der Spiegel het contact onderhield.

Ervaren onderzoeksjournalisten

Een zo groot lek onderzoeken vergt een bijzondere aanpak. NRC heeft daar sinds Wikileaks in 2011 ervaring mee. De krant formeerde voor Football Leaks een team van drie ervaren onderzoeksjournalisten. Zij werkten in een afgesloten en digitaal extra beveiligde omgeving.

Voetbal is een miljardenbusiness waar elk jaar meer geld in omgaat. De winnaars zijn voetbalmakelaars, zakenmannen, advocaten en topvoetballers met offshore routes. Anderen - fans, gemeenten, belastingdiensten, maar soms ook clubs en minder grote voetbalsterren - hebben het nakijken.

De ruwe data vormden het startpunt van het onderzoek. Aanvullend spraken de journalisten met zoveel mogelijk betrokkenen en deskundigen en vergaarden en controleerden ze informatie op alle mogelijke manieren. Het resulteerde in een serie onderzoeksverhalen die NRC de komende weken publiceert. Alle stukken komen te staan op deze pagina.

Reageren? onderzoek@nrc.nl