Modekwestie: Waarom hebben vrouwenvesten geen knopen meer?

Een vest zonder knopen, dat is toch onhandig? Moderedacteur Milou van Rossum legt uit waarom steeds meer vrouwenvesten geen knopen meer hebben.

Elke maand beantwoordt moderedacteur Milou van Rossum een lezersvraag. Deze maand een vraag van Henny Jellema:

Waarom zitten er sinds dit seizoen geen knopen meer aan (dames)vesten? Ik vind dat erg lastig en het ontgaat mij wat het eventuele voordeel zou kunnen zijn.

Flickr.com/Tusnelda (CC BY 2.0)

Beeld ter illustratie. Flickr.com/Tusnelda (CC BY 2.0)

Knooploze vesten zijn inderdaad een grote trend. Een kleine steekproef: vier collega’s (v) die in mijn directe omgeving zitten, dragen een vest, en aan drie daarvan zitten geen knopen. De trend is wel van langer geleden dan dit seizoen; knooploze vesten zijn al jaren op de markt.

Wat is het voordeel, behalve dat ze tegenwoordig mooi worden gevonden (want minimalistisch en nonchalant tegelijk)? Nou, dat er geen knopen op zitten. Knopen doen snel afbreuk aan een kledingstuk, zeker bij betaalbare merken die goedkope knopen gebruiken. Voor een modemerk is het bovendien aantrekkelijk om knoopvrije kleding te maken: geen knopen is nog goedkoper dan goedkope knopen.

Modekwestie november: Al die gescheurde spijkerbroeken, wat is daar leuk aan?

Dat het knooploze vest zo populair heeft kunnen worden, komt doordat er met onze warme winters en goed verwarmde huizen, kantoren en auto’s ook niet zoveel reden meer is om een vest dicht te maken. Sterker nog: een openhangend vest is comfortabeler dan een trui, die snel te warm wordt.

Wat te doen als u een vest wel dicht wilt doen, tijdens het fietsen of wandelen bijvoorbeeld of omdat u het als jas gebruikt? Kies een vrij lang en ruim exemplaar en doe er een ceintuur om: staat nog elegant ook. Of koop een mannenvest, die hebben vaak nog wel knopen. Overigens zijn winterjassen zonder sluiting ook in de mode.

Zit u ook met een modekwestie?
Stuur uw vraag naar hetblad@nrc.nl

    • Milou van Rossum