Vier dames in het buitenbad

Met haar onderwaterfoto van vier dames in het zwembad wint Sandra Minten uit Assendelft de juryprijs van de maand november met het thema ‘Water’.

Vier dames in het buitenbad. Sandra Minten

“Water is heel veel: drinken, regen, zee, ontspanning. Maar dit is wel een heel verrassende invulling van het thema”, zegt de vakjury over de winnende foto van de maand november met als thema ‘Water’. “Een foto die erg nieuwsgierig maakt”, voegt jurylid Wilfried de Jong daar nog aan toe. “Bovendien een zeer authentiek beeld; we weten niet hoe we er onder water uitzien.”

“Intermenselijk contact, daar was ik naar op zoek”, vertelt Sandra Minten (49) uit Assendelft. Minten, in het dagelijks leven lerares op een basisschool, maakte de foto als opdracht voor haar studie aan de Fotoacademie in Amsterdam. “Ik ben sociale situaties gaan fotograferen, onder water. Het zal vast met mijn verleden als waterpoloster te maken hebben dat ik in het zwembad terecht ben gekomen.”

“Dit is in het buitenbad in Uitgeest. Een bijzonder moment. Ik zag die vier dames staan, op hun tenen, op dat randje, een beetje tegen elkaar aan. Ik nam een grote hap lucht en ben er snel onder water naartoe gezwommen. Precies één foto heb ik kunnen maken, dat was deze, en toen was het moment voorbij.”

Bloemetjesbadpakken

“Zwart-wit vind ik vaak mooier dan kleur, en zeker hier. Anders krijg je allemaal van die gekleurde zwembroeken en bloemetjesbadpakken, waardoor je meer naar de kleuren kijkt dan naar waar het hier eigenlijk over gaat: contact.”

Buitenbadengesteggel

“Contact is voor veel mensen een belangrijke reden om te komen zwemmen – voor schoolkinderen, maar juist ook voor veel ouderen. Er is altijd gesteggel over buitenbaden: ze zijn te duur. Maar ja, de gezondheidszorg is ook duur. En juist doordat die mensen daar hun baantjes kunnen trekken, blijven ze actiever, zijn ze minder eenzaam en sparen ze dus geld uit voor de zorg. Kortom, laat die plekken alsjeblieft blijven bestaan.”

Bliksem in het bad

“Ik heb bij het zwembad uiteraard keurig om toestemming gevraagd om te mogen fotograferen, want het is toch een beetje precair. Maar de dames vonden het geen probleem. Ze vroegen zich nog wel even af of het bliksemde in het bad. ‘Nee, mevrouw,’ zei ik, ‘maakt u zich geen zorgen. Dat zijn de flitslampen onder water, die zijn nodig voor het licht.’”

Foto’s bekijken of zelf inzenden kan via foto.nrc.nl. Het thema van de maand december is Mijn beste foto van 2016.

    • Jos Jägers