Verslag doen van de gevechten in Syrisch rebellengebied

De 29-jarige Hadi al-Abdullah filmt bombardementen van dichtbij en zit middenin vuurgevechten.

Beeld uit de video van de New York Times.

Zijn tegenstanders noemen hem een activist. Iemand die eenzijdige informatie verspreidt en verdeeldheid zaait onder het Syrische volk. Het zal Hadi al-Abdullah een zorg zijn. Hoe anders hoort de wereld over wat er gebeurt in de gebieden in Syrië die in handen zijn van rebellen? Dat geluid is minstens zo belangrijk, vindt hij.

De 29-jarige al-Abdullah bericht al sinds het begin van de Syrische burgeroorlog in 2011 vanuit de meest gevaarlijke regio’s in het land. Hij filmt bombardementen van dichtbij, zit middenin vuurgevechten en spreekt burgers in gebieden waar veel journalisten niet naartoe durven. The New York Times maakte deze week een videoprofiel van al-Abdullah.

Waarschuwing: deze video bevat schokkende beelden

Dat zijn werk niet iedereen kan bekoren, maakt de voormalige verpleger in opleiding niet uit, zegt hij in de video. “Als ik opkom voor de belangen van het Syrische volk, maakt dat me dan partijdig? Oké, het zij zo.”

“Ik ben partijdig, maar ik ben ook menselijk. En ik probeer om de mensen die onderdrukt worden een stem te geven. Dat is waar journalistiek volgens mij om draait.”

‘Opgeven voelt als verraad’

Verscheidene keren kwam de dood heel dichtbij. Zo raakte hij gewond tijdens het vastleggen van de gevechten rond Damascus in het najaar van 2013. Een paar maanden later verloor hij zijn vaste cameraman Trad al-Zahouri, die werd geraakt door een raket. Al-Abdullah was amper een uur daarvoor naar huis gegaan, anders was hij misschien ook overleden.

Deze zomer raakte al-Abdullah zwaargewond nadat een explosief in zijn appartement in Oost-Aleppo afging. Hij wist de aanslag maar net te overleven; zijn cameraman Khaled al-Issa overleed enkele dagen later. Toch peinst al-Abdullah, die net een maandenlang revalidatietraject achter de rug heeft, er niet over te stoppen met verslag doen:

“Ik moet de belofte nakomen die ik hem (Khaled, red.) heb gedaan: dat ik door zou gaan als hem iets zou overkomen. En als ik dat nu niet doe, dan zou ik hem verraden.”

Voor zijn werk als verslaggever kreeg al-Abdullah vorige maand de Press Freedom Prize van Verslaggevers Zonder Grenzen. Volgens de organisatie is de burgerjournalist “de ogen geworden waarmee de internationale gemeenschap in Syrië kijkt”.