Tunesië rolt 160 terreurcellen op in tien maanden tijd

Dat komt neer op 850 terreurverdachten, een stijging van 45 procent ten opzichte van heel 2015.

Politie patrouilleert over het strand waar in juni 2015 een aanslag plaatsvond bij hotel Imperial Marhaba.
Politie patrouilleert over het strand waar in juni 2015 een aanslag plaatsvond bij hotel Imperial Marhaba. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Veiligheidsdiensten in Tunesië hebben de eerste tien maanden van dit jaar 160 terreurcellen opgerold. Dat is een stijging van 45 procent ten opzichte van heel 2015. Dat meldt persbureau Reuters.

Bij het oprollen van de terreurcellen zijn in totaal 850 mensen opgepakt. Het geweld van Islamitische Staat (IS) is overgewaaid van Libië naar Tunesië. Vorig jaar werden door IS aanvallen uitgevoerd op het Bardomuseum in Tunis (22 doden) en op een toeristenhotel in de badplaats Sousse (38 doden). Ook kwamen bij een aanval in maart door IS op het Tunesische grensplaatsje Ben Guerdan nog 53 mensen om het leven. Onder de slachtoffers waren 35 terroristen, zeven burgers en elf Tunesische militairen.

De veiligheidsdiensten in het land zijn sinds die bloedige aanslagen actiever bezig met het bestrijden van terreur. Zo bouwt Tunesië een muur op de grens met Libië om het geweld tegen te gaan. Ook worden Tunesische militairen bij de grens getraind door westerse militaire adviseurs. Daarnaast is de toegang tot het toeristische eiland Djerba door de Tunesische autoriteiten afgesloten.

Tunesië is na de Arabische Lente in 2011 een van de weinige democratische landen in de regio. De protesten in het land waar de Arabische Lente begon hebben geleid tot de val van het regime van president Zine el Abidine Ben Ali.

Economische malaise

Als gevolg van de twee grote aanslagen in Tunesië vorig jaar op toeristische locaties, kwamen er in 2015 ruim vier miljoen minder toeristen naar het land. De omzet van de toeristenindustrie nam 35 procent af.

Lees ook: Toerisme Tunesië neemt met bijna eenderde af

De Europese Unie ging mede door de verslechterde economie in Tunesië en corruptie in het land akkoord met een verdubbeling van de financiële steun. In 2017 zal daarmee 300 miljoen euro naar het Noord-Afrikaanse land gaan, zo bleek vorige maand.

    • Maarten Back