Terreurdreiging Europa groter door verliezen IS

Ook Nederland zou het doelwit kunnen zijn door deelname aan de coalitie tegen IS.

Vincent Kessler/Reuters

Nu terreurbeweging Islamitische staat (IS) aan de verliezende hand is in Syrië en Irak, neemt de kans op nieuwe terroristische aanslagen in Europa toe. Dit stelt de Europese politieorganisatie Europol in een vrijdag gepubliceerd rapport. Tientallen IS-terroristen zouden al in Europa zijn en in de nabije toekomst een aanslag willen plegen.

IS zou vooral landen in het vizier hebben die samen met de Verenigde Staten in Syrië en Irak tegen de terreurgroep strijden. In het rapport wordt Frankrijk genoemd als voornaamste doelwit, maar ook België, Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland zouden het doelwit kunnen zijn. Om wat voor aanslagen het gaat, is niet duidelijk. Europol waarschuwt voor aanslagen in groepsverband en aanvallen van enkelingen.

Eerdere aanslagen

Eerder werden er terroristische aanslagen gepleegd in België en Frankrijk. De terroristen hadden toen verschillende werkwijzen en doelwitten. Zo werden onder meer de redactie van het muziektheater Bataclan in Parijs, de luchthaven van Brussel en het publiek bij een vuurwerkevenement in Nice aangevallen.

Twee weken geleden werden zeven verdachten in Frankrijk gearresteerd wegens verregaande plannen voor een aanslag. Zij hadden het onder meer gemunt op Disneyland Parijs en de kerstmarkt op de Champs-Élysées.

Lees ook: Waarom is Frankrijk steeds doelwit?

De verdachten zouden recentelijk zijn teruggekeerd uit Syrië. De politie zou ze al enkele weken in de gaten houden. De mannen zouden mogelijk banden hebben met de terroristen die in 2015 een aanslag pleegden op muziekpodium Bataclan.

De Franse autoriteiten hebben dit jaar 418 mensen gearresteerd in verband met terroristische activiteiten.

Nederland

In Nederland waarschuwde Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof half november nog voor terugkerende jihadisten. “In Nederland wonende jihadisten kunnen gehoor geven aan de voortdurende oproepen van IS en Al Qaida om in eigen land terroristisch geweld te plegen”, staat in het dreigingsbeeld. Momenteel zijn nog ongeveer 190 van de in totaal 270 naar het ‘kalifaat’ vetrokken Nederlandse jihadisten in Syrië en Irak.

    • Bas Tooms