Recensie

stand-up comedien

Martijn Koning fulmineert er zonder samenhang maar met fantasie op los

Cabaret

Koning van de lach door Martijn Koning. Gezien: 1/12 in Schouwburg, Amstelveen. Tournee t/m 1/6. Inl. bunkertheaterzaken.nl

Een microfoon, een kruk en wat glazen water – meer heeft Martijn Koning niet nodig om anderhalf uur loos te gaan in stand-up comedy-stijl. „Ik probeer zo min mogelijk mensen te beledigen”, zegt hij, en aanvankelijk lijkt het er inderdaad op dat hij vriendelijk zal blijven. Maar al gauw begint hij erop los te fulmineren. Over de puntentelling bij tennis. Over witte horrorclowns en Zwarte Pieten. Over de oproep tot gebed die van de moskeeën klinkt. Over de duimzuigerij van Maurice de Hond. En over de uit een „debielenvijver” opgeviste fractieleden van Geert Wilders.

Martijn Koning legt vakkundig contact met het publiek, improviseert naar hartelust en beschikt over veel fantasie, die hem in staat stelt tot vakkundig doorredeneren met lachwekkende gevolgen. Slordig is hij echter ook. Hij zwalkt van het ene naar het andere onderwerp zonder ook maar iets van samenhang te suggereren. Zo blijft bijvoorbeeld zijn aankondiging dat hij bijna niemand zal beledigen, volledig in de lucht hangen. Terwijl hij zo’n spannend spel had kunnen spelen met de tegenstelling tussen zijn brave belofte en de harde grappen die hij later maakt. Datzelfde geldt voor de mededeling dat hij uit solidariteit met andere cabaretiers deTurkse president Erdogan zal beledigen. Ook dat komt er niet van; binnen de kortste keren gaat het alweer over iets anders.

    • Henk van Gelder