Scapino Ballet gaat Picasso uitbeelden in dans

Het Scapino-ballet beeldt in de nieuwste voorstelling het leven van Pablo Picasso uit.

Pablo, van het Scapino Ballet
Pablo, van het Scapino Ballet Foto Stef Nagel

De jubileumproductie Ting! is nog maar net achter de rug, of het 70-jarige Scapino Ballet komt alweer met een nieuwe, grote voorstelling. Vanaf 7 december danst het gezelschap Pablo van de Spaanse choreograaf Marcos Morau, een rijzende ster in de internationale danswereld.

Pablo, van een Spaanse choreograaf, dat móet wel over Pablo Picasso gaan. Inderdaad, Morau (die van huis uit beeldend kunstenaar is) schildert in zijn ballet het Spanje van Picasso: door elkaar geschud door wereldoorlogen, de burgeroorlog, de lange fascistische dictatuur van Franco.

Van Hitler tot Martin Luther King

Allerlei figuren uit Picasso’s tijd komen langs: Freud, Hitler, Martin Luther King, Ghandi. En natuurlijk Picasso’s vele vrouwen. Moraus’ bewegingstaal is flitsend, temperamentvol, vaak met hoekige en gebroken lijnen, als in een kubistisch schilderij (de ondertitel van Pablo, Los Pájaros Muertos, verwijst naar een sleutelwerk van Picasso).

Nu eens zien of Scapino dat volvette Spaanse drama en die inktzwarte tragiek net zo overtuigend neerzet als Moraus’ eigen gezelschap La Verona.

Pablo, in theaters van 7 december 2016 t/m 8 maart 2017.

    • Francine van der Wiel