San Sebástian is de gastronomische hoofdstad van Spanje - dit zijn dé tips

Stedentrip naar San Sebástian? De stad heeft meerdere sterrenrestaurants, stranden en prachtige musea.

Illustratie Martien ter Veen / NRC

In een vreemde stad wil je soms geruisloos opgaan in het lokale leven. ‘When in Rome, do as the Romans do.’ Aflevering 7 van deze gids leert je leven als
een Donostiarra in San Sebastián.

Meeste Michelinsterren

San Sebastián staat bekend als gastronomische hoofdstad van Spanje. Maar liefst drie restaurants hebben drie Michelinsterren (de maximale score) en daarnaast zijn er nog zes sterrenrestaurants (één of twee sterren). Hier huist ook de eerste gastronomische faculteit ter wereld, waar getalenteerde koks worden opgeleid. Chefkok Pedro Subijana, specialist in moleculair koken, is een van de grondleggers van het instituut. Zelf runt hij het beroemde restaurant Akelarre.

Wie niet terugdeinst voor een 24-gangenmenu van 185 euro, kan terecht bij restaurant Mugaritz in het plaatsje Errenteria, even buiten de stad. Locals die culinair willen genieten gaan naar de oude binnenstad, het is al decennia een traditie om hiernaartoe te gaan voor een drankje en een hapje, voor je gaat dineren. Basken worden gek van toeristen die de lekkernijen op de bar ‘tapas’ noemen. Dit zijn ‘pintxos’. Als Bask neem je hooguit één of twee pintxos.

Meewarig kijken ze naar de toeristen die borden vol met hapjes bestellen. Het aperitief wordt tijdens een kleine kroegentocht genuttigd. Iedere bar heeft zijn eigen specialiteit. Een glaasje cider hoort erbij.

Lees ook: Stedentrip naar New York? Dit zijn de plekken die je wilt zien

Sculpturen aan zee

San Sebastián is in 2016 de culturele hoofdstad van Europa. De lokale grootheid op het gebied van kunst en cultuur is beeldhouwer Eduardo Chillida. Zijn werken zijn overal ter wereld te zien, maar zijn schatkamer is in Museum Chillida-Leku in Hernani. Door een financieel conflict tussen zijn nabestaanden en de lokale overheid zijn museum en beeldenpark voorlopig gesloten voor publiek.

Een van de beroemdste werken van Chillida is wel te zien. De Windkam, die hij in 1977 samen met architect Luis Peña Ganchegui maakte, staat aan het water even voorbij Playa de Ondarreta. Drie sculpturen die staan voor verleden, heden en toekomst ‘kammen de haren van San Sebastián’ voordat de wind aan land komt. Water spuit omhoog uit gaten in de grond. Kinderen laten zich hier op woeste dagen graag nat spetteren.

Strand, zee en surfen

Oh wat zijn de inwoners van San Sebastián (in het Baskisch heet de stad Donostia) trots op La Concha, de schelp. Zo wordt de baai van deze fraaie badstad van Spanje genoemd. Buitenstaanders vergelijken het strand met de Copacabana van Rio de Janeiro, maar als Bask lach je daar om. San Sebastián heeft veel meer allure. Niet voor niets vierde de Spaanse koninklijke familie hier geregeld vakantie.

De stad heeft drie stranden. Aan de westkant begint de boulevard bij Playa de Ondarreta. Hier laten de bewoners buiten het hoogseizoen hun hond uitrazen. Locals die rust willen, zwemmen vanaf hier naar het eilandje Santa Clara, dat als een baken in de baai ligt. De ‘snavel van de papegaai’ markeert de grens naar Playa de La Concha, het grootste strand. In de zomer kun je hier over de hoofden lopen. Locals blijven dan liever weg. Jongeren en surfliefhebbers gaan het liefste naar Playa de Zurriola, aan de overkant van de rivier Urumea in de wijk Gros.

Lees ook:
In Baskenland broeit nog de afscheiding

Tunnel tussen oost en west

San Sebastián is als een van de weinige Spaanse steden ingericht voor fietsers. Fietspaden lopen door de hele stad en zijn gemarkeerd tussen twee rode lijnen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Madrid is er een fietscultuur ontstaan en gebruiken veel inwoners de fiets als vervoermiddel.

Werkelijk schitterend is de speciale fietstunnel die het westen met het oosten van de stad verbindt. San Sebastián stak 2,5 miljoen euro in dit project waarbij een oud spoortraject is omgebouwd tot – naar ze zelf zeggen – de langste fietstunnel ter wereld. Voor lokalen is het dé manier om van de ene naar de andere kant van de stad te gaan.

Voetbal is een religie

Basken zijn gek op sport. Voetbal is in San Sebastián voor velen een religie. Real Sociedad is de trots van de stad. In Estadio Anoeta wordt niet gejuicht voor Spaanse voetballers. Alleen Basken en buitenlanders mogen het blauwwitte shirt dragen van de club die in de Spaanse Primera División speelt.Vlak bij het onderkomen van Real Sociedad wordt de ‘nationale’ sport gespeeld: pelota vasca, en dat ziet er als volgt uit:

Tekst loop door onder de video

De Frontón municipal Atano III is het mekka van deze sport, die iets weg heeft van het Friese kaatsen. Spelers slaan met de hand keer op keer keiharde ballen tegen de muur. Op de tribunes wordt volop gegokt op de winnaar.

Tips San Sebastián