Ronaldo sluisde miljoenen naar Maagdeneilanden

Football Leaks is het grootste datalek uit de voetbalgeschiedenis. Miljoenen documenten – in handen van NRC – tonen hoe alles in de voetbalwereld in geld wordt uitgedrukt.

Cristiano Ronaldo.
Cristiano Ronaldo. Foto Daniel Ochoa de Olza/ AP

De Portugese topvoetballer Cristiano Ronaldo heeft eind 2014 63,5 miljoen euro weggesluisd naar een belastingparadijs. Deze belastingontwijking bespaarde hem ongeveer 35 miljoen aan belastingen.

De spits van Real Madrid liet zich, elf dagen voordat in Spanje de wet werd aangepast, zijn toekomstige sponsorinkomsten uitbetalen. Het geld bracht hij via twee Ierse bedrijven onder bij brievenbusfirma’s op de Maagdeneilanden, waar geen vennootschapsbelasting bestaat. Die boekten het door naar een Zwitserse bankrekening van Ronaldo.

Lees ook: Zo verbergen grootheden als Ronald hun geldstromen

Dit is een van bevindingen van de European Investigative Collaborations (EIC), een internationale groep onderzoeksjournalisten waartoe NRC behoort. EIC heeft de afgelopen maanden 18,6 miljoen documenten uit de voetbalwereld geanalyseerd. De documenten zijn door klokkenluidersplatform Football Leaks beschikbaar gesteld aan het Duitse weekblad Der Spiegel, ook lid van EIC.

Aan de hand van de documenten en honderden gesprekken met betrokkenen publiceren NRC en elf Europese media de komende weken een serie artikelen over de financiële achterkant van het voetbal. Die laten zien hoe het grote geld de voetbalsport is gaan domineren, en geven inzicht in megacontracten van spelers met clubs en sponsoren, de trucs van zaakwaarnemers, schaduwboekhoudingen, spookfacturen en de bedrijven van voetballers in belastingparadijzen.

Lees ook: Wat is Football Leaks?

Contracten van tientallen Nederlanders

De Football Leaks bevatten de arbeids- en transfercontracten van tientallen Nederlandse profvoetballers. Die laten zien dat alle aspecten van het voetbal in geld worden uitgedrukt en in contracten gegoten. Zo krijgt Robin van Persie van zijn Turkse club Fenerbahçe behalve een netto uitbetaald miljoenensalaris onder meer twee exact omschreven SUV’s, een chauffeur en een premie per gespeelde wedstrijd – mits hij 45 minuten in het veld staat.

Lees ook: Presentiegeld Van Persie: 20.000 euro

De Portugese superspits Cristiano Ronaldo (merknaam ‘CR7’) spant de kroon als grootverdiener in het internationale voetbal. Zijn club Real Madrid betaalt hem alleen al een jaarsalaris van circa 38 miljoen euro.

Naast het voetballen verdient Ronaldo tientallen miljoenen per jaar met zijn beeldrechten: multinationals als Toyota, Nike en Unilever betalen hem miljoenen voor optredens in hun reclamecampagnes, in Spanje en ver daarbuiten. Over deze inkomsten betaalt Ronaldo – geadviseerd door een team van juristen en fiscalisten – nauwelijks belasting, blijkt uit het EIC-onderzoek.

Dat is het gevolg van een wet die succesvolle buitenlanders naar Spanje moest lokken met een gunstig belastingtarief. In de periode 2009-’14 had Ronaldo al ongeveer 75 miljoen euro verdiend aan zijn beeldrechten, via de Maagdeneilanden. Van dit bedrag gaf hij een klein deel op. Hij deed dit pas in 2014, in plaats van jaarlijks.

José Mourinho

De Spaanse belastingdienst worstelt met Ronaldo’s belastingen. Een diepgravend onderzoek naar zijn aangiften over de jaren 2011-13 bleef zonder gevolgen. Tot grote opluchting van Ronaldo’s adviseurs. “We hebben het gered”, mailden zij elkaar. “Goddank.”

Vorig jaar trad de Spaanse belastingdienst wel op tegen een andere Portugese voetbalgrootheid, blijkt uit de Football Leaks. José Mourinho, nu coach van Manchester United maar voorheen van Real Madrid, moet 5,8 miljoen euro aan naheffingen en boetes betalen. Net als Ronaldo stalde hij de opbrengsten uit zijn beeldrechten op de Maagdeneilanden.

Vlak voor de wet op 1 januari 2015 werd opgeheven, verkocht Ronaldo zijn beeldrechten voor de jaren 2015-’20 aan twee brievenbusfirma’s op de Maagdeneilanden. Zij betaalden hem hiervoor 75 miljoen euro. Het grootste gedeelte van dit bedrag (63,5 miljoen) gaf hij niet op aan de Spaanse fiscus, blijkt uit de documenten. Dit betrof inkomsten uit de hele wereld, behalve Spanje. Dat deed hij wel over de resterende 11 miljoen, die hij te danken zou hebben aan Spaanse reclamecontracten. Hierover moest hij 25 procent betalen, in plaats van de ruim 50 procent onder het nieuwe regime.

Belastingspecialisten denken dat Ronaldo de opbrengst van zijn beeldrechten voor de jaren 2015-’20 niet al in 2014 had mogen opgeven. Ronaldo en Mourinho wilden niet antwoorden op vragen van EIC.