‘Personeel AZC’s bang voor asielzoekers’

Uit een brandbrief in handen van het AD en De Gelderlander zou blijken dat werknemers zich niet langer veilig zouden voelen.

Vluchtelingen in tentenkamp Heumensoord, de tijdelijke noodopvang van het COA. Foto: Robin Utrecht / ANP

Personeel in asielzoekerscentra voelt zich onveilig door asociaal gedrag van asielzoekers uit Noord-Afrika. Dat schrijven het AD en De Gelderlander vrijdag op basis van een brandbrief van de ondernemingsraad van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Volgens de ondernemingsraad zouden werknemers zich niet langer veilig voelen en daardoor hun werk niet meer kunnen uitvoeren. In de brief zou de raad hebben aangegeven dat “de grens is bereikt” en dat er maatregelen moeten worden genomen.

Het COA schrijft de problematiek serieus te nemen en hier al enige tijd over in gesprek te zijn met de ondernemingsraad. Verder schrijft de organisatie dat de signalen van de medewerkers er mede voor hebben gezorgd dat staatssecretaris Dijkhoff in samenwerking met de betrokken partijen twee weken geleden maatregelen heeft genomen. Zo wordt er een lik-op-stukaanpak gehanteerd en worden betrokken bewoners in de gaten gehouden.

Voorzitter van het bestuur Gerard Bakker zegt op de website:

“Van medewerkers blijf je af. Punt uit. Je hebt je te gedragen als je hier asiel aanvraagt. Er bereiken ons als bestuur meer signalen waar we van schrikken en die echt niet kunnen.”

Bakker benadrukt echter ook dat deze berichten de problematiek van de andere asielzoekers niet moet overschaduwen:

“Tegelijkertijd moeten we ervoor waken dat het gedrag van de groep waar nu de volle aandacht voor is niet van invloed is op de overgrote groep die zich wel weet te gedragen en die wel terecht om bescherming vragen in Nederland.”

De kranten schrijven dat de asielzoekers die voor overlast zouden zorgen, vooral uit Marokko en Algerije komen en weinig kans hebben op een verblijfsvergunning. Volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst zou het aantal asielaanvragen van mensen uit Marokko, Algerije en Tunesië het afgelopen jaar sterk zijn gestegen. Dit jaar zouden er tot nu toe 1.743 aanvragen zijn binnengekomen terwijl dit aantal vorig jaar op 206 lag.

Volgens de dienst waren Marokkanen en Algerijnen de grootste groep asielzoekers in oktober. Zij zouden verantwoordelijk zijn voor 34 procent van de aanvragen afgelopen maand.

Versnelde procedure

De burgemeester van Groningen maakte in oktober al bekend de procedure voor het uitzetten van asielzoekers uit veilige landen drastisch in te korten. Hij hoopt hiermee te voorkomen dat dat criminele asielzoekers uit veilige landen lang in Nederland blijven. Het Dagblad van het Noorden meldde eerder dat een groep zakkenrollende asielzoekers in de stad voor overlast zorgde.

    • Belia Heilbron