Overlast in azc’s door Noord-Afrikanen

Brief van personeel

Personeel in asielzoekerscentra voelt zich onveilig door asociaal gedrag van asielzoekers uit Noord-Afrika. Dat staat in een brief die de ondernemingsraad van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) aan zijn bestuur heeft gestuurd, schrijft De Gelderlander vrijdag.

Volgens de ondernemingsraad is „de grens bereikt” en moeten er maatregelen worden genomen. In een reactie bevestigt het COA dat werknemers „in toenemende mate worden geconfronteerd met asociaal, respectloos gedrag”. Overlastgevers worden scherp in de gaten gehouden, zegt het COA. Zo nodig wordt aangifte gedaan.

Noord-Afrikanen vormen de snelst groeiende groep asielzoekers. In oktober kwam een op de drie eerste asielaanvragen van Marokkanen en Algerijnen. Hun asielvraag is meestal kansloos, maar zij zijn moeilijk uit te zetten, omdat hun thuislanden niet meewerken aan gedwongen terugkeer.

Ook Groningen heeft last van de Noord-Afrikaanse asielzoekers, aldus burgemeester Den Oudsten vorige maand. „Dergelijke individuen moeten we per kerende post terugsturen”, zei hij tegen Dagblad van het Noorden.

    • Auteur Onbekend