Oud-directielid ECB ‘zeer bezorgd’ over opkoopbeleid

De Europese Centrale Bank (ECB) krijgt de wind van voren van haar voormalige hoofdeconoom. De Duitser Otmar Issing, die diende onder de eerste ECB-president Wim Duisenberg, zegt in een gesprek met NRC dat hij „zeer bezorgd” is over de bijwerkingen van de grootschalige opkoop door de centrale bank van staats-en bedrijfsleningen. Banken en verzekeraars komen in de problemen door de lage rente die deels het gevolg is van deze praktijk.

Aanstaande donderdag beslist het ECB-bestuur over verlenging van het programma na maart 2017. Dit zou „de risico’s nog verder verhogen”, zegt Issing.

Volgens de 80-jarige Duitse econoom, nu voorzitter van een financieel-economisch instituut van de Goethe Universiteit in Frankfurt, klopt de analyse van de ECB over inflatie niet. De centrale bank, geleid door Mario Draghi, begon begin 2015 met het opkopen van leningen om het gevaar van deflatie af te wenden. Dit is een negatieve prijsspiraal. Issing „ziet dit niet”. Volgens hem komt de lage inflatie in de eurozone (nu 0,6 procent) vooral door de lage energieprijzen. Die zijn juist een „economisch cadeau”, meent hij. Daarom moet de ECB „kalmer” zijn over het feit dat het inflatiedoel van vlak onder de 2 procent niet wordt gehaald. Issing zelf bedacht deze doelstelling in toen hij in 1998 voor de in de ECB-directie zat.

Interview Issing Pagina E2-3
    • Mark Beunderman