Wereldkampioen Nico Rosberg stopt met Formule 1

Rosberg werd dit jaar voor het eerst wereldkampioen. In een verklaring laat hij weten dat hij op zijn hoogtepunt wil stoppen.

Foto: Ahmed Jadallah / Reuters

Wereldkampioen Nico Rosberg beëindigt per direct zijn loopbaan in de Formule 1. De aankondiging van de Duitse coureur komt als een volslagen verrassing. Op zijn Facebook-pagina laat de 31-jarige Rosberg vrijdag weten dat hij op zijn hoogtepunt wil stoppen. “Ik heb mijn berg nu beklommen, ik zit op de top, dus dit voelt als het juiste besluit.”

Rosberg verzekerde zich afgelopen zondag in Abu Dhabi van zijn eerste wereldtitel in de Formule 1, nadat hij twee seizoenen zijn meerdere had moeten erkennen in teamgenoot Lewis Hamilton. Ook dit seizoen waren beide coureurs van Mercedes in een hevige strijd verwikkeld, die tot op de laatste racedag spannend bleef. Rosberg schrijft daarover:

“Dit seizoen was zo enorm zwaar. Ik heb enorm moeten doorzetten op elk gebied na de teleurstellingen van de afgelopen twee jaar. Die tegenslagen hebben mijn motivatie tot grote hoogte gestuwd, tot een niveau dat ik nog nooit eerder heb meegemaakt. En dat had uiteraard ook zijn weerslag op de mensen van wie ik houd.”

Lees ook: Nico Rosberg slaagt ondanks enorme druk in zijn missie.

De twijfel ontstond na Suzuka

Het idee om te stoppen begon volgens Rosberg op te borrelen na de Grand Prix van Japan, die hij begin oktober won. Door die zege breide hij zijn voorsprong op Hamilton in de WK-stand zover uit dat hij opeens de voornaamste kanshebber voor de titel werd. Hij zegt:

“Toen ik won in Suzuka, het moment waarop ik realiseerde dat ik het in eigen handen had, nam de druk toe en begon ik na te denken over het beeindigen van mijn loopbaan als ik de titel zou winnen. Op zondagmorgen in Abu Dhabi wist ik dat dit mijn laatste race zou kunnen zijn en dat gevoel gaf me rust in mijn hoofd.”

Nico Rosberg debuteerde in 2006 in de Formule 1 bij de renstal van Williams. Meteen in zijn eerste seizoen behaalde hij al punten voor de WK-stand, door twee keer als zevende te eindigen. In 2010 maakte de zoon van oud-wereldkampioen Keke Rosberg de overstap naar het team van Mercedes, waar hij de eerste die seizoenen met Michael Schumacher reed.

De machtsgreep van Mercedes

In 2012 wist Rosberg voor het eerst een race te winnen, de Grand Prix van China. In het eerste jaar naast Lewis Hamilton volgde een tweede, in Hongarije. Pas vanaf 2014, toen Mercedes na het veranderen van de regels de macht greep in de Formule 1, bereikte Rosberg de echte wereldtop.

Zowel in 2014 als 2015 eindigde Rosberg als tweede in de WK-stand, beide keren achter Hamilton. Hij won in zijn loopbaan in totaal 23 races, stond 57 keer op het podium en stond 30 keer op poleposition. Het is nog niet bekend wie Rosberg, die nog een contract had tot eind 2018, volgend jaar opvolgt bij Mercedes.