Nederlanders aangehouden voor Italiaanse kunstroof

Een beeld werd aangeboden bij Christie’s. Het veilinghuis vertrouwde de zaak niet en schakelde de politie in.

Majoor Massimo Meresca, Pietro Savarino van de politie Amsterdam en Officier van Justitie Willem Nijkerk tijdens de overhandiging van Julia Domna aan de Archeological Section Carabinieri Tutela Patrimonio Culturale.
Majoor Massimo Meresca, Pietro Savarino van de politie Amsterdam en Officier van Justitie Willem Nijkerk tijdens de overhandiging van Julia Domna aan de Archeological Section Carabinieri Tutela Patrimonio Culturale. foto Remko de Waal / ANP

Een Nederlands stel dat een gestolen kunstwerk bij het Amsterdamse veilinghuis Christie’s aanbood, is aangehouden op verdenking van diefstal en heling. Dat meldt persbureau ANP op basis van de Amsterdamse politie.

De man en de vrouw boden het kunstwerk - een beeld van natuursteen van het hoofd van Julia Domna, de keizerin van het Romeinse rijk die van 170 tot 217 na Christus leefde - in mei al aan bij het veilinghuis. Christie’s kreeg naar eigen zeggen argwaan, omdat het duo niet bekend was in de kunstwereld. Daarop nam het veilinghuis een advocaat in de arm die vervolgens de politie in Italië inschakelde.

Een speciale rechercheafdeling in het land, die zich bezighoudt met de opsporing van kunst- en cultuurschatten, ging op onderzoek uit en ontdekte dat het beeld niet op de plek lag waar het hoorde te liggen. Het beeld maakt deel uit van een serie soortgelijke Romeinse hoofden uit dezelfde periode en is van grote archeologische en cultuurhistorische waarde, aldus de Italiaanse politie. Volgens kunstkenners is de waarde daarom ook niet in geld uit te drukken.

Geen idee dat het gestolen was

Dat het beeld gestolen was, werd dus pas ontdekt toen Christie’s de zaak niet vertrouwde en een advocaat de politie ingeschakelde. Het museum in Italië waar het beeld thuishoort, zegt dat het beeld de afgelopen vier jaar in het depot heeft gelegen en dat de dieven waarschijnlijk toen hun slag geslagen hebben.

In samenspraak met de politie in Amsterdam en Italië heeft Christie’s de afspraak met de aanbieders van het beeld niet afgezegd. Het is duo is na afloop van dat gesprek aangehouden. Hoewel ze verdachten in de zaak zijn, zitten ze momenteel niet vast en moeten ze zich begin volgend jaar verantwoorden bij de rechter.

Het stel heeft overigens verklaard dat ze niet wisten dat het beeld gestolen was. De officier van justitie vermoedt dat die verklaring niet klopt. Het beeld is inmiddels weer terug naar de plaats waar het thuishoort: Italië.

    • Maarten Back