Nederland trekt 5 miljoen uit voor voedselhulp Zuid-Soedan

Minister Ploumen bracht vrijdag een bezoek aan Noord-Oeganda, waar veel Zuid-Soedanezen naartoe vluchten.

Vluchtelingen uit Zuid-Soedan worden opgevangen in Noord-Oeganda.
Vluchtelingen uit Zuid-Soedan worden opgevangen in Noord-Oeganda. Foto: Isaac Kasamani / AFP

Nederland gaat vijf miljoen euro vrijmaken voor voedselhulp aan Zuid-Soedan, waar een hongersnood dreigt. Dat heeft minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) vrijdag bekendgemaakt. In Zuid-Soedan woedt sinds 2013 een burgeroorlog, die de laatste weken heviger is dan ooit.

Volgens Ploumen gaat het met name om voedselhulp voor tienduizenden kinderen en vrouwen die in verwachting zijn of net een kind hebben gekregen. De voedselhulp zal via het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties worden gegeven. Daarnaast start Nederland in Oeganda, waar veel vluchtelingen worden opgevangen, een programma voor vakopleidingen in de landbouw en zullen er twee Nederlandse hydrologen worden ingezet die een plan moeten maken voor het winnen van duurzaam drinkwater.

Bezoek aan vluchtelingenkamp

De minister bracht vrijdag een bezoek aan het aangrenzende Noord-Oeganda, waar veel vluchtelingen uit Zuid-Soedan worden opgevangen. Ploumen bezocht onder meer het vluchtelingenkamp Bidibidi, waar het aantal vluchtelingen in drie maanden tijd is opgelopen tot 240.000. Ploumen stelt dat er, ondanks veel beperkingen, goed werk wordt geleverd door Oeganda:

“Er is nog gebrek aan veel, zoals voldoende water, scholen en hygiëne, met het risico op besmettelijke ziekten. Toch heb ik veel bewondering voor de Oegandese aanpak die tot nu toe een ramp heeft voorkomen. Er wordt hard gewerkt om de zelfredzaamheid van vluchtelingen te vergoten.”

Het vluchtelingenkamp Bidibidi, nabij de plaats Yumbe in Noord-Oeganda:

Etnische zuiveringen

De VN vergeleken de etnische zuiveringen in Zuid-Soedan donderdag met de genocide in Rwanda in 1994. In korte tijd werden in dat land toen honderdduizenden Rwandezen vermoord in een burgeroorlog tussen Hutu’s en Tutsi’s.

    • Etienne Verschuren