Na 22 jaar krijgt Gambia een nieuwe president

President Yahya Jammeh kwam in 1994 aan de macht door een coup en verliest nu onverwacht van vastgoedmagnaat Adama Barrow.

Adama Barrow.
Adama Barrow. Foto Marco Longari/AFP

De voorzitter van Gambia’s kiescommissie heeft vrijdag bekendgemaakt dat president Yahya Jammeh zijn verkiezingsnederlaag accepteert. Jammeh kwam 22 jaar geleden aan de macht door een coup. Zijn tegenstander, zakenman Adama Barrow, is daarmee de nieuwe president van het Afrikaanse land geworden. Barrow behaalde 45,5 procent van de stemmen, Jammeh 36,7 procent, aldus Reuters.

De onverwachte uitslag komt een dag na de verkiezingen in Gambia. Donderdag schaarden alle oppositiepartijen zich achter Barrow in een poging het 22-jarige bewind van Jammeh te beëindigen. Jammeh, die voluit Zijne Excellentie Sjeik Professor Doctor Yahya A.J.J. Jammeh Babili Mansa heet, zette eerder dit jaar meerdere oppositieleiders gevangen en liet demonstraties met geweld neerslaan.

Voor veel Gambianen is de situatie onder het huidige bewind uitzichtloos. Zo’n 60 procent van de inwoners is werkloos. Volgens de laatste cijfers van de UNHCR zijn dit jaar al 10.000 Gambianen over zee gevlucht en via Italië Europa binnengekomen.

Zeer uniek

De voorzitter van de kiescommissie, Alieu Momarr Njai zegt tegenover AP dat het “zeer uniek is dat Jammeh zijn verlies toegeeft na zo lang president geweest te zijn”. De afgelopen maanden werd er in ongekende mate geprotesteerd tegen Jammeh. Hij regeerde sinds 1994 met harde hand en is meerdere malen beticht van het beïnvloeden van verkiezingsuitslagen door zijn tegenstanders.

Donderdag nog zei de huidige president dat zijn herverkiezing “werd verzekerd door God”. Bij het stemmen op donderdag zei Jammeh dat hij “de grootste overwinning in de historie van het land ging boeken”.

Machtsmisbruik

Jammeh is tijdens zijn 22 jaar als president ook meermaals beschuldigd van machtsmisbruik. De 51-jarige president zou volgens mensenrechtenorganisaties de opdracht aan het leger hebben gegeven om politieke tegenstanders te vermoorden. Journalisten, homo’s en lesbiennes zijn ook het doelwit geweest van zijn regime.

Jammeh besliste vorig jaar dat Gambia een ‘Islamitische Republiek’ werd, nationaliseerde hij bezittingen van buitenlandse investeerders en zei hij elke homoseksueel persoonlijk de keel te zullen doorsnijden:

“Ben je een man en probeer je een andere man in dit land te trouwen, dan zullen we je vinden, je gevangenzetten en niemand zal je ooit nog zien. Geen wit persoon zal je ooit nog kunnen helpen.”

De Europese Unie heeft zijn steun aan Gambia de afgelopen jaren teruggeschroefd door de misstanden van zijn bewind. Jammeh besloot vorige maand om uit het Internationaal Strafhof te stappen. Het land verwijt het Strafhof anti-Afrikaanse motieven te hebben. Gambia is daarmee het derde Afrikaanse land dat het Strafhof wil verlaten.