In beeld

Lang leve de nieuwe koning van Thailand

Thailand heeft een nieuwe koning, nadat donderdag kroonprins Maha Vajiralongkorn (64) formeel heeft toegezegd het koningschap te aanvaarden. De nieuwe vorst volgt zijn vader Bhumibol Adulyadej op, die op 13 oktober overleed. De kroning zal pas plaatsvinden na een rouwperiode van een jaar. Die tijd hebben de Thai ook wel nodig om te wennen aan hun nieuwe vorst; hij staat bekend als losbandig en is niet geliefd.
Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun is de volledige naam van de aanstaande koning Rama X, de tiende koning in de Chakri-dynastie die sinds 1782 op de troon zitten.
Reuters / Chaiwat Subprasom
Geboren op 28 juli 1952 als tweede kind en enige zoon van koning Bhumibol, geldt Vajiralongkorn al sinds zijn twintigste als troonopvolger. Vajiralongkorn gaf eerder aan niet meteen de nieuwe koning te willen worden omdat hij genoeg tijd wilde voor het rouwen om zijn vader. Begin deze week vroeg hij het parlement om aan de slag te gaan met het proces om de opvolging van zijn vader.
AFP / Lillian Suwanrumpha
Hij staat bekend als een rokkenjager met zeven kinderen uit drie stukgelopen huwelijken.
Reuters / Jorge Silva
Kritiek op de nieuwe koning is bij wet streng verboden. Maar het is een publiek geheim dat de 64-jarige Vajiralongkorn, in tegenstelling tot zijn aanbeden vader, ongeliefd is bij de Thaise bevolking.
AP / Sakchai Lalit
Dus vieren de Thai de komst van de nieuwe koning. De troonopvolging wordt omgeven met ceremoniële feestelijkheden en juichende artikelen in staatsgezinde media.
Reuters / Chaiwat Subprasom
De kroning zal plaatsvinden in een ceremonie met rituelen uit het boeddhisme en het brahmanisme. Vajiralongkorn krijgt onder meer een paraplu met negen baleinen, symbool van de koninklijke macht. Daarnaast is er een rituele wassing en krijgt de koning water van achttien verschillende plekken in Thailand.
AP / Sakchai Lalit
Boeddhistische monniken bidden voor het welzijn van de nieuwe koning in de Wat Pho tempel in Bangkok.
Reuters / Jorge Silva
Na zijn formele toezegging het koningschap te aanvaarden betuigde kroonprins Maha Vajiralongkorn zijn respect voor zijn vader wijlen koning Bhumibol in het Dusit Paleis in Bangkok.
Reuters / Thailand Royal Household Bureau
Hij erft een van de rijkste monarchieën ter wereld, met een geschat bezit ter waarde van meer dan 28 miljard euro.
Reuters / Jorge Silva