Kijk in de kast van modeontwerper Ronald van der Kemp

Voor Ronald van der Kemp is zijn letterbak de oplossing voor zijn rommeligheid. “Als de troep in een kast zit, vind ik het niet erg. Een kast blijft een kast.”

De kast van Ronald van der Kemp Foto Lars van den Brink / NRC

Modeontwerper Ronald van der Kemp (1964), wiens chique demi-couture van restmateriaal te zien is in elk toonaangevend internationaal modeblad en gedragen wordt door sterren als Mary J. Blige, Miley Cyrus, Jada Pinkett Smith en Kate Hudson, woont sinds tien jaar in een appartement aan het Singel in Amsterdam. Tijdens zijn eerste jaren aan de gracht reisde hij heen en weer tussen Amsterdam en Wenen, waar hij werkte voor Wolford.

Pas twee jaar geleden kwam het ervan in de keuken een kast te laten maken voor zijn boeken over modefotografie en kunst („ik ben totaal geen lezer, zelfs op vakantie niet”), drank, servies, herinneringen en dingen als zijn ‘Lady Gaga-bril’ die licht geeft, dat helpt tegen de winterdip waar hij last van heeft.

De kast is van Bart Gorter, die ook stoffen voor hem weeft, en is gemodelleerd naar de letterkasten uit de jaren zeventig. „Ik maak heel snel troep, maar ik houd ervan als het huis opgeruimd is. Als de troep in een kast zit, vind ik het niet erg. Een kast blijft een kast.”

Interview met Van der Kemp: Couture van restjes

Deze foto van Helmut Newton uit 1978 is alles wat ik mooi vind. Helmut Newton is mijn grote favoriet; elk seizoen ga ik, voor ik aan een collectie begin, door alle boeken die ik van hem heb heen. En Paloma Picasso staat erop! En die outfit: bloot maar niet vulgair. Links de Amerikaanse Vogue van dit voorjaar met een interview met mij. Dat was wel een hoogtepunt.”

Ronald van der Kemp

Ronald van der Kemp. Foto Reinier van der Aart

Die vlag is zo’n fotogeniek ding. Al heb ik er na de laatste verkiezingen wel een ander gevoel bij.

Ik drink heel weinig alcohol. Af en toe wijn, cognac of een digestief, dat vind ik nog wel lekker. Dan wordt die verzameling flessen steeds groter. De zwart-witfoto is in 1987 gemaakt door Inez van Lamsweerde, toen we allebei op de Rietveld Academie zaten; het badpak is een ontwerp van mij, het model zat ook bij ons op school. Het portret links is een zelfportret van een vriend van mij uit New York, die een tijdlang elke dag een aquarel van zichzelf maakte.”

Een van mijn bekendste ontwerpen is de Flagjeans, gemaakt van oude Levi’s 501’s en Amerikaanse vlaggen. Die vlag is zo’n fotogeniek ding. Al heb ik er na de laatste verkiezingen wel een ander gevoel bij. Mijn fornuis zit eigenlijk ook in een kast. Ik vind het fijn dat je hem kunt verbergen. Omdat je zoiets niet kant- en-klaar kunt kopen, is het een beetje een knullig campingding geworden.”

Vorige maand in De Kast: : schrijver en voormalig NRC-columnist Koos van Zomeren
    • Milou van Rossum