‘I know nothing. I am from Barcelona’

Andrew Sachs (1930-2016) ober in Fawlty Towers

De Britse acteur Andrew Sachs werd bekend als tv-ober Manuel, een migrant die weinig begreep. „I learned it from a book.”

Andrew Sachs als Manuel.

Door onze medewerker

Manuel is dood. De acteur Andrew Sachs, de Spaanse ober in de legendarische comedyserie Fawlty Towers , is vorige week overleden. Hij was 86 jaar oud en leed de laatste jaren aan dementie. Pas na zijn begrafenis, donderdag, heeft de familie zijn overlijden bekendgemaakt.

Manuel was de stuntelende ober, die vaak klappen kreeg van hotelbaas Basil Fawlty (John Cleese) en zich menigmaal verontschuldigde met de woorden: „I’m from Barcelona”. In een van de afleveringen meende hij Fawlty van dienst te zijn met het stijfkoppig herhaalde: „I know nóóóthing! Miljoenen bewonderaars zeiden hem dat na, want Manuel was ook de meest geïmiteerde ober in de tv-geschiedenis.

Soms kwamen Fawlty’s klappen iets te hard aan, biechtte Cleese later op, maar Sachs klaagde nooit.

Andrew Sachs was een kind van Berlijns-joodse ouders die in 1938, op zijn achtste, met hem naar Engeland vluchtten. Al in de jaren vijftig werkte hij als acteur voor de radio en bij regionale toneelgezelschappen. Ook na Fawlty Towers (1975-1979) bleef hij vooral voor de radio werken, in hoorspelen en commentaarteksten – passend werk voor zijn bescheiden aard.

In één land kreeg Manuel een andere nationaliteit. Toen de serie voor de Spaanse televisie werd nagesynchroniseerd, werd hij veranderd in een Italiaanse ober die Paolo heette.

    • Henk van Gelder