Hoe werkt downloaden bij Netflix en Videoland?

Videodiensten Bij Netflix en Videoland kun je nu ook series en films downloaden. Ondertussen staat grote concurrent Amazon voor de deur.

Drie videodiensten op de telefoon. Vlnr Videoland, Netflix en Amazon Prime Video (nog niet in Nederland).
Drie videodiensten op de telefoon. Vlnr Videoland, Netflix en Amazon Prime Video (nog niet in Nederland).

Voortaan House of Cards kijken in de trein? De kinderen op de achterbank parkeren met Gravity Falls? Dat kan. Zowel Netflix en Videoland hebben sinds deze maand de functie ‘Download To Go’. Op de online videodiensten kunnen abonnees nu niet alleen tv-series en films streamen, maar ze ook downloaden.

Dat is heel handig voor de momenten dat je minder goed bereik hebt, of als het gebruik van mobiele data je te duur wordt. Bijvoorbeeld in auto, trein of vliegtuig. Zes vragen:

Kan ik onbeperkt downloaden?

Je mag maximaal honderd films of serie-afleveringen op je telefoon of tablet houden, maar je moet er wel genoeg geheugen voor hebben. Netflix-downloads hebben 500-800 MB per aflevering of film nodig. Ter vergelijking: een video gewoon streamen heeft 200-300 MB vrije ruimte nodig.

De downloads zijn alleen via de apps van de diensten te bekijken. Er zit DRM-copyrightbeveiliging op. Ze komen dus niet in de gewone opslag en zijn dus niet te delen met vrienden. Na het downloaden blijft een serie of film bij Netflix twee dagen tot een week beschikbaar. Bij Videoland is dat een maand; en 48 uur nadat je bent begonnen met kijken.

De downloadmogelijk is voor mobiele telefoons en tablets, niet voor computers. Vereist zijn de besturingssystemen Android 4.12 (of hoger) en iOS 9 (of hoger). Bij Videoland iOS 10.

Tekst gaat verder onder de video

Is nu alles beschikbaar?

Nee. De meeste eigen Netflix-series als Orange is the New Black zijn wel te downladen. Ook hits als Breaking Bad zijn beschikbaar. Maar veel andere grote series, als bijvoorbeeld Homeland, zijn niet beschikbaar (zie de lijst onderaan dit stuk). Netflix geeft geen cijfers, maar Alex van Vogelpoel, die de onafhankelijke kijkerssite Netflix-Nederland.nl beheert, schat dat enkele honderden van de 6.000 titels op Netflix beschikbaar zijn. Hij toont zich overigens blij verrast met het aanbod.

Bij Videoland is wel 80 procent van het aanbod te downloaden: 4.000 van de 5.000 titels. Populair zijn Nederlandse tv-series als GTST (die je hier kunt vooruitkijken) en eigen series als de GTST-spin-off Nieuwe Tijden, en Weemoedt, een serie van Thijs Römer over de sterrenwereld. Ook The Young Pope met Jude Law doet het goed.

Waarom is niet alles beschikbaar?

Dat heeft met rechten met maken: bij veel series moet Netflix deze downloadrechten nog apart regelen. Om die reden zijn de Disneyfilms en de eigen superheldenseries Daredevil, Jessica Jones en Luke Cage niet te downloaden. De woordvoerder: „Shows en films van Disney (waar Marvel onder valt) zijn op dit moment inderdaad nog niet te downloaden. Ik begrijp overigens dat Disney deze positie inneemt voor alle VOD-diensten met een downloadmogelijkheid.”

Maar dat gaat allemaal goed komen, zegt de woordvoerder: „Netflix is met partners en studio’s wereldwijd in gesprek en hoopt deze en andere content in de toekomst toe te voegen.”

Sauvé van Videoland: „Wij hebben als voordeel dat we eigenaar zijn van veel titels.” Videoland is onderdeel van RTL Nederland en kan dus gebruik maken van de eigen tv-series van RTL.

Kan ik nu mijn favoriete series meenemen op vakantie?

Bij Videoland wel. Bij Netflix niet. Zodra je de landsgrens overgaat, kun je bij Netflix tegen een blokkade aanlopen: de serie zit wel in je tablet, maar je kunt hem toch niet zien. Netflix heeft de streamingsrechten per land geregeld. Dat geldt ook voor de downloadrechten.

Waarom komen de videodiensten met deze uitbreiding?

Volgens Netflixwatcher Alex van Vogelpoel heeft dit alles te maken met de aangekondigde komst van grote concurrent Amazon op de Nederlandse markt, vermoedelijk in december. Deze Amerikaanse online winkel heeft een eigen streamingdienst, die bijvoorbeeld The Grand Tour maakt, het nieuwe autoprogramma van Jeremy Clarkson (ex-Top Gear). Amazon Prime Video heeft al sinds september een downloadfunctie, en maakte donderdag bekend in de VS ook de videodienst van HBO te gaan aanbieden. Amazon heeft één nadeel: de dienst doet het niet op Apple TV of via Chrome Cast.

De hete adem van Amazon? De woordvoerder van Netflix: „Goede vraag, maar Netflix doet geen uitspraken over concurrentie.” Sauvé van Videoland zegt van niet: „Nee, we wilden gewoon een onderscheidend product in deze donkere dagen, als veel mensen video kijken. Tot onze verbazing waren we eerder dan Netflix.”

Amazon erbij! Wat vinden de concurrenten daarvan?

Dat is wel een probleem. RTL-directeur Erland Galjaard klaagde er eerder over dat allerlei Amerikaanse tv-series niet meer beschikbaar zijn voor RTL omdat Amazon groot aan het inkopen is. Netflixwatcher Van Vogelpoel constateert dat in december veel series van Netflix worden geschrapt, zoals Mad Men. Hij vermoedt om dezelfde reden: ze verhuizen naar Amazon.

Sauvé: “Waar we last van hebben: zij kopen mondiaal in, dan wordt het moeilijker voor ons om series alleen voor Nederland te krijgen. Wij zijn kleiner dan Netflix, maar wel de op één na grootste. Tot op heden kost Videoland ons geld. Maar we zien het als een goede investering, het aantal abonnees neemt fors toe. Wij onderscheiden ons met eigen Nederlands drama en met Nederlandse programma’s – dat hebben de anderen niet.