‘Gratis roamen kon wel eens tegevallen’

Telecom

Volgende zomer hoeven we niet meer angstig op onze smartphones te kijken of we niet per ongeluk het vinkje ‘data roaming’ aan hebben laten staan als we in Europa rondreizen. Vanaf 15 juni worden de kosten voor bellen, sms en internet op de mobiele telefoon in andere EU-landen gelijk aan die in eigen land.

Maar of dat veel uit zal maken, is nog maar de vraag, waarschuwt de koepel van Europese consumentenorganisaties BEUC.

De kans lijkt namelijk groot dat de telefoonbedrijven de nationale pakketten duurder gaan maken, of bijvoorbeeld beperkingen gaan opleggen aan het internetgebruik, waardoor je helemaal niet zonder extra kosten naar een filmpje kunt kijken op het strand in Spanje.

Vrijdag hebben de Europese telecomministers afspraken gemaakt over de prijzen die de telecombedrijven elkaar mogen berekenen voor het gebruik van hun netwerken door buitenlandse telefoonabonnees. En die zijn volgens de consumentenkoepel zo hoog dat de telefoongebruiker er per saldo weinig mee opschiet.

De BEUC waarschuwt dat de lidstaten „met vuur spelen” en het voordeel voor de consumenten dreigen te torpederen door hun nationale telecomaanbieders te bevoordelen. Het laatste woord hierover is aan het Europees parlement dat medio februari de onderhandelingen wil afronden.

Een praktisch probleem is nog de grote verschillen in telefoontarieven tussen de EU-landen. Als ‘roaming’ gratis wordt, kan elke beller een simkaart kopen in een land met lage tarieven en met die kaart in eigen land goedkoop bellen en internetten. Door plafonds in te stellen op belminuten en dataverbruik, willen telecomaanbieders dat verhinderen.