Gestolen ‘Arbeit macht frei’-poort Dachau gevonden

Het deel van de beruchte poort werd in 2014 gestolen en is nu opgedoken in Noorwegen.

Archiefbeeld van de poort in concentratiekamp Dachau. Foto: Christof Stache / AFP

Een deel van de toegangspoort van concentratiekamp Dachau, met daarop de tekst ‘Arbeit macht frei’, is hoogstwaarschijnlijk teruggevonden in Noorwegen. De politie in de Noorse stad Bergen kwam de poort op het spoor door een anonieme tip, zo meldt persbureau AFP vrijdag. De poort werd in november 2014 gestolen uit het herdenkingscentrum van het voormalige concentratiekamp in de Zuid-Duitse stad. Uit onderzoek moet nog blijken of het inderdaad om de verdwenen poort gaat.

Er is nog niets naar buiten gebracht over vermoedelijke daders. De politie in de Duitse regio Beieren kondigde eerder vergeefs aan 10.000 euro uit te loven voor de gouden tip. Dachau was in 1933 het eerste kamp dat door de nazi’s in gebruik werd genomen. Er kwamen meer dan veertigduizend mensen om.

Toegangspoort Auschwitz

Eind 2009 werd ook de toegangspoort van vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau, met daarop dezelfde beruchte tekst, gestolen. Begin 2010 werd de poort beschadigd teruggevonden.

Voor deze diefstal werden drie daders veroordeeld tot celstraffen van anderhalf tot tweeëneenhalf jaar. Het drietal moest ook een boete betalen van omgerekend bijna 3.000 euro. Het brein achter de diefstal was de Zweedse neonazi Anders Högström.

    • Etienne Verschuren