Opinie

Gefeliciteerd

None

Ik loop ’s ochtends van mijn hotel naar mijn werk, onder het Amstelstation door, omdat dit de kortste weg is. Het is druk.

Wanneer ik het station verlaat loopt er voor mij een onbekende man die met twee handen een rood pakketje draagt: een ronde vorm in een Dirk-tas. Terwijl ik de man inhaal bevestigt de geur van appel en kaneel mijn vermoeden: zelfgebakken appeltaart. Ik draai mij om en zeg, terwijl ik knik richting de taart: „Nou, van harte gefeliciteerd!”

De man is even stil en zegt vervolgens: „Het is vandaag mijn laatste werkdag. Mijn contract wordt niet verlengd… Maar de collega’s zijn wel aardig. Vandaar.”

Lezers zijn de auteurs van deze rubriek. Een ikje is een persoonlijke anekdote of ervaring gevat in maximaal 120 woorden. U kunt zelf een ikje inzenden via onze website nrc.nl/contact.