‘Geen rijkssubsidie meer voor Loevestein’

De Raad voor Cultuur heeft onvoldoende vertrouwen in de activiteiten- en educatieplannen en vindt dat het kasteel „onvoldoende heeft nagedacht over zijn museale profiel”.

Luchtfoto Slot Loevestein
Luchtfoto Slot Loevestein

Slot Loevestein moet de komende vier jaar niet in aanmerking komen voor rijkssubsidie. Dat stelt de Raad voor Cultuur in een aanvullend advies aan minister Bussemaker (Cultuur, PvdA). De raad heeft onvoldoende vertrouwen in de activiteiten- en educatieplannen en vindt dat het kasteel „onvoldoende heeft nagedacht over zijn museale profiel”. Slot Loevestein had 4 ton subsidie aangevraagd.

De Raad voor Cultuur bracht vrijdag een aanvullend advies uit over subsidie-aanvragen van culturele instellingen, waarvan de raad de plannen bij het eerdere advies in mei als onvoldoende had beoordeeld. De minister zal nu snel een besluit nemen over de toekenning van subsidies.

‘Bevlogen’ plannen

De Raad voor Cultuur dringt er opnieuw op aan dat het Gelders Orkest en Orkest van het Oosten een extern adviseur een samenwerkingsplan laat maken. De plannen voor intensieve samenwerking die de twee orkesten hebben ingediend, vindt de raad onvoldoende. In zijn eerdere advies gaf de raad aan dat het geen perspectief ziet in twee afzonderlijke orkesten ‘gezien het sombere financiële perspectief’. Nu vindt de raad dat de orkesten niet goed uitwerken hoe ze samen efficiënter kunnen opereren en ook niet hoe hun profielen elkaar kunnen aanvullen. Overigens is de raad positiever over de zakelijke plannen van het Orkest van het Oosten, dat dit jaar bijna omviel door een gebrek aan geld, dan van het Gelders Orkest . Het Gelders Orkest krijgt de kritiek dat het niet goed aangeeft hoe het de komende twee jaar financieel beter kan functioneren. Het Orkest van het Oosten wordt juist geprezen dat het ‘voortvarend’ en ‘bevlogen’ plannen heeft gemaakt voor een betere artistieke profilering en bedrijfsvoering, maar de raad verwacht dat het orkest de komende twee jaren in financiële problemen zal blijven verkeren.

Het is de vraag wat minister Bussemaker met dit advies zal doen. Vorige week drongen Tweede Kamerleden in een debat eropaan om de Raad voor Cultuur geen advies meer over het samenwerkingsplan te laten uitbrengen, omdat de betrokken provincies en gemeenten wel al zeer tevreden waren.

    • Daan van Lent