FIOD is fraude op het spoor bij Nederlands trustkantoor

Tijdens een grootschalige actie deed de FIOD veertien invallen in Utrecht, Duitsland, Monaco en op Curaçao. De verdachte zou miljoenen hebben verdiend.

Beeld dient slechts ter illustratie.
Beeld dient slechts ter illustratie. Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP

De FIOD, de opsporingsdienst van de Belastingdienst, verdenkt de eigenaar van een Nederlands trustkantoor van belastingontduiking, valsheid in geschrifte, mensensmokkel, oplichting en witwassen. De verdachte zou miljoenen hebben verdiend aan de fraude en is donderdag aangehouden. Ook zijn vrouw wordt verdacht. Dat maakte het Openbaar Ministerie vrijdag bekend.

De aanhouding werd gedaan nadat de FIOD op veertien plaatsen in de provincie Utrecht, in Duitsland, Monaco en op Curaçao invallen heeft gedaan. De opsporingsdienst heeft voor ongeveer 7 miljoen euro beslag gelegd.

De eigenaar van het trustkantoor wordt ervan verdacht tussen 2010 en 2013 belasting te hebben ontweken via rekeningen in Monaco, Zwitserland en Hongkong. Daarnaast zou hij samen met zijn vrouw Russen naar Nederland hebben gehaald om ze op de loonlijst van zijn bedrijf te zetten. Hij zou valse arbeidsovereenkomsten en loonstroken hebben gemaakt waarvoor de Russen hem duizenden euro’s per maand moesten betalen.

Witwassen

Bovendien denkt de FIOD dat de verdachte geld heeft witgewassen. Bij de aankoop van vier panden vermoedt de opsporingsdienst dat de man de panden heeft gekocht met geld afkomstig uit misdrijven.

Bij de invallen heeft de FIOD 360 verhuisdozen administratie en digitale gegevens meegenomen en beslag gelegd op drie auto’s, waaronder een Bentley. In de woningen van de verdachte in Monaco is meer dan 100.000 euro in beslag genomen. In zijn Nederlandse huis ging het om 27.000 euro. De FIOD kwam de zaak op het spoor tijdens een boekenonderzoek van de belastingdienst naar vier bedrijven van de verdachte.

    • Belia Heilbron