Bertolt Brecht-zangeres Gisela May (92) overleden

De Duitse actrice en zangeres Gisela May, vooral bekend als Brecht-vertolkster, is vrijdag overleden.

Actrice en zangeres Gisela May in 1997. Foto KIPPA

De Duitse actrice en zangeres Gisela May, vooral bekend als Brecht-vertolkster, is vrijdag overleden. Ze was 92 jaar. „Met haar sterft een van de grootste kunstenaressen van de ondergegane DDR”, zegt intendant Claus Peymann van het Berliner Ensemble, waaraan ze decennia lang was verbonden.

Gisela May ging tijdens de Tweede Wereldoorlog naar de toneelschool in Leipzig en vestigde zich na de deling van Duitsland in Oost-Berlijn, waar ze bij het door Brecht opgerichte Berliner Ensemble ging werken. Naast haar loopbaan als actrice in Oost-Duitsland werd ze in het buitenland vooral bekend door haar solovoorstellingen met de Brecht-liederen die door Kurt Weill en Hanns Eisler op muziek werden gezet.

De tekst gaat verder na de video

Met die recitals kwam Gisela May ook geregeld naar Nederland, onder meer in het Holland Festival. Later gaf ze hier ook masterclasses.

Over haar expressieve, fysieke stijl zei ze in 1993 in een NRC-interview: „In het zangonderwijs wordt de lichamelijkheid verwaarloosd”.

    • Henk van Gelder