Einde aan dictatuur in Gambia

foto Jerome Delay/AP

Een reeks omstreden Afrikaanse verkiezingen dit jaar is tot stilstand gekomen met een grote verrassing: democratische verkiezingen maakten een eind aan de 22-jarige dictatuur van Yahya Jammeh in Gambia . Jammeh beloofde eerder een miljard jaren te zullen regeren en liet voor de verkiezingen weten dat „Allah al heeft besloten heeft wie er gaan winnen en mijn stemmen zijn bij Allah.” Sinds 22 jaar zwaait Jammeh de scepter in het land van nog geen 2 miljoen inwoners. Vier keer wist hij de verkiezingen te winnen. Er was zoveel fraude dat het samenwerkingsverband Ecowas en de Europese Unie geen waarnemers meer stuurden. Toch liep alles anders . In relatief grote vrijheid voerden oppositiepartijen campagne, waarbij beduidend meer Gambianen naar oppositiebijeenkomsten kwamen dan naar die van de president. En dat terwijl Jammeh veel meer presentjes had uit te delen. De domper kwam toen Jammeh alle demonstraties tegen de uitslag bij voorbaat verbood en vlak voor de opening van de stembussen internet en telefoonverbinding uit de lucht haalde. Na de bekendmaking van de uitslag – 45 procent voor oppositiekandidaat Adama Barrow en 36 voor Jammeh – werden de internetconnecties onmiddellijk hersteld. Dit keer schaarden vrijwel alle partijen zich achter één kandidaat. Jammeh liet al tenminste 90 opposanten en journalisten arresteren, van wie velen het niet overleefden. De zegevierende Barrow is mogelijk niet meer dan een stroman van de oppositie en na opening van de cellen zal het politieke toneel dramatisch veranderen. Afrika en Europa zullen net als de Gambianen het einde van Jammehs regime toejuichen: Gambia levert percentueel het hoogste aantal migrantenaan Europa.