DomtorenVallend gesteente

Foto Sem van der Wal/Novum

Hij staat er al ruim zes eeuwen, met z’n 112 meter. Maar nu ziet de Monumentenwacht de toestand van de Domtoren in Utrecht duidelijk achteruitgaan. Recent onderzoek laat verzakking aan de zuidzijde zien. En bovenin de toren laat mortel en steen los. De gemeente heeft daarom donderdag netten laten aanbrengen boven de omloop, op 70 meter hoogte. Medewerkers van de Monumentenwacht brengen spanbanden aan die moeten voorkomen dat scheuren in de toren groter worden. Vorig jaar zijn netten geplaatst op 40 meter hoogte om te voorkomen dat voorbijgangers geraakt worden door vallend gesteente. Het is bekend dat de Domtoren toe is aan een ingrijpende restauratie. Voor herstelwerk aan dit ‘kanjermonument’ is al tientallen miljoenen euro’s aan het Rijk gevraagd. Utrecht verwacht dat de toren volgend jaar maart in de steigers gaat. De laatste grote opknapbeurt was in 1975.

    • Auteur Onbekend