Denkend aan het bos gaan alle ballen erin

Soms gaat hij naar het bos en visualiseert hij hele wedstrijden. Negen, pocket rechts bovenin. Tien, pocket linksmidden. Soms is pooler Nick van den Berg (36) ergens anders, maar beeldt hij zich in dat hij in het bos staat. Eén pooltafel tussen de bomen, niets of niemand anders. Alles gaat dan precies zoals hij het wil. Natuurlijk. Daarom was het inderdaad grappig dat hij voor de foto naar een park in Zaandam ging. Maar meer toeval. Het was een mooie dag en ze zochten een mooie plek. El Niño is zijn bijnaam, om bij de natuur te blijven. Riep iemand vanuit het publiek twintig jaar geleden toen hij in een wedstrijd wel heel snel klaar was met zijn tegenstander. El Niño, een sterke opwarming van oceaanwater gedurende langere tijd langs de evenaar. Hij weet ook niet meer precies waarom hij zo werd genoemd. Dit weekeinde speelt Van den Berg het NK ‘straight ball’, een van de spelvormen in het pool. Vijftien ballen, ze mogen overal in, als je maar zegt waar je welke bal speelt. Dat poolen in de kroeg, dat is 8-ball. Van den Berg heeft inmiddels 22 Nederlandse titels en negen Europese. Kunnen er ook tien zijn. „Klinkt verwend, maar ik ben niet van de cijfers.”

Foto Bastiaan Heus

Tekst Frank Huiskamp