De oudste houdt van pepernoten

Omdat het vandaag drie december is, een raadsel over drie kinderen. En over Sinterklaas.

Die heilige man is al ontzettend oud. Daarom vergeet hij wel eens wat. „Waar zijn de verlanglijstjes? Waar zijn de lijstjes? Niet hier. Niet daar. Had ik ze wel gekregen?”, bromde hij.

Omdat Sint behalve oud, natuurlijk ook wat ouderwets is, vond hij dat iemand in zijn Sinterklaasbedrijf zulke problemen maar moest oplossen. „Piet, vraag aan de moeder die er woont, hoeveel kinderen ze ook al weer heeft en hoe oud ze zijn!”

Poeh. Piet, die de hele dag al had staan inpakken, was liever gaan chillen. Gelukkig stond de moeder net bij de voordeur, toen hij de straat binnenliep.

„Ik heb drie kinderen”, zei ze. „Als je hun leeftijden met elkaar vermenigvuldigt, dan krijg je 36. Tel je ze bij elkaar op, dan krijg je mijn huisnummer.”

Piet keek naar het nummer bij de deur. „Dat is te vaag”, zei hij. „Ik heb meer informatie nodig.”

„Oké”, zei de moeder. „De oudste houdt van pepernoten.”

„Dan weet ik genoeg”, zei Piet. Hij kon nu zijn oude baas precies vertellen hoe oud (of jong) de drie kinderen waren. Kan jij dat ook?

Als je er niet uitkomt, dan is hier een tip. De truc is om alle mogelijkheden op te schrijven. Zoals 1x1x36=36 en 1+1+36=38. Of 1x2x18=36 en 1+2+18=21. Of 2x3x6=36 en 2+3+6=11. En zo verder. En waarom had Piet aan het huisnummer niet genoeg? Dat zie je in zo’n lijstje vanzelf. En kijk, dan weet je het antwoord ook.
    • Margriet van der Heijden