De nieuwe multi-inzetbare studio van het NOS-Journaal

De uitzendingen van onder meer het Journaal en Nieuwsuur komen vanaf vrijdagavond uit een opgefriste Studio 8.

Rob Trip in de nieuwe Journaal-studio. Beeld NOS

Vier van de meest prominente NOS-programma’s hebben een nieuw uiterlijk gekregen. De Journaals van 18.00 en 20.00 uur, het Jeugdjournaal en Nieuwsuur (NOS/NTR) komen voortaan uit een nieuw vormgegeven Studio 8. De oude studio was volgens de NOS versleten.

De presentatoren zitten, staan en lopen voortaan voor alle vier de programma’s in dezelfde ruimte. Die is volledig omgeven door videoschermen, die als achtergrond dienen voor de diverse programma-onderdelen. Zo is het scherm van de Journaal-weerman hetzelfde als dat achter de presentator van Nieuwsuur. Het grootste scherm is zeventien meter breed.

Bekijk een overzicht van de oude studio’s: Het uiterlijk van het NOS Journaal

Het decor kan binnen een paar tellen met verlichting en graphics worden aangepast aan de vormgeving van het programma. De presentatietafel van Nieuwsuur staat op wieltjes, en wordt voor de uitzending naar binnen gerold.

De tekst gaat verder onder de 360 gradenvideo.

Bezemkast

De voorbereidingen voor de bouw van de nieuwe studio hebben ongeveer twee jaar geduurd. Terwijl de laatste weken de grote studio opnieuw werd ingericht, kwamen de Journaals en Nieuwsuur uit een andere tijdelijke studio.

“Een bezemkast”, aldus Annechien Steenhuizen en Mariëlle Tweebeeke, die in een Facebook-filmpje voor het eerst de nieuwe ruimte aan het grote publiek mogen laten zien. “Die viel van ellende uit elkaar”, zegt Tweebeeke. “Alles is daarna dan eigenlijk mooi”, voegt Steenhuizen daar aan toe.

Het loopje

De verbouwing was nodig, zegt de NOS. De vorige studio werd in mei 2012 in gebruik genomen. Daarmee deed ook “het loopje” zijn intrede. Geen nieuwslezer achter een desk meer, maar een veel grotere, open studio waar de presentatoren doorheen moesten wandelen.

Lees ook de recensie van Hans Beerekamp uit 2012: Studio en loopjes nieuw Journaal beter dan toon

Bijna vijf jaar later is zowel de techniek als het decor zelf aan vervanging toe, zegt de NOS. Het Belgische bedrijf FishEye, dat ook de oude studio heeft ontworpen, haalde de opdracht binnen. Hoeveel geld daarmee gemoeid is, kan de NOS niet zeggen behalve dat de kosten “passen binnen het reguliere budget van de NOS en de NTR en binnen de bestaande afschrijvingen”.