De man die Starbucks groot maakte doet een stap terug

M/V in het nieuws Howard Schultz bracht Starbucks naar 70 landen, maar treedt nu terug als hoogste baas om een nieuwe keten op te zetten.

De topman van Starbucks stopt ermee om zich voortaan toe te kunnen leggen op – jawel – koffie. Howard Schultz, mede-oprichter van ’s werelds grootste keten van koffiewinkels, geeft het stokje over aan de huidige operationeel directeur Kevin Johnson. Schultz stopt als bestuursvoorzitter en wordt president-commissaris. Hij gaat dus niet écht weg, maar hij krijgt wel een andere rol.

En hij is niet van plan zich minder met de bedrijfsvoering te bemoeien. Hij zal zijn energie steken in het opzetten van een keten van luxe koffiezaken. Winkels waar de koffiebonen gebrand worden waar je bij staat en waar, zoals in een wijnbar, koffieproeverijen georganiseerd worden.

Op de beurs werd het vertrek van Schultz met de nodige reserves ontvangen: het aandeel daalde vrijdag met 2,5 procent. Schultz geldt als het gezicht van Starbucks en beleggers herinneren zich zijn eerdere vertrek, in 2000. Starbucks openden in de jaren daarna te snel te veel winkels en zag de winst kelderen. Het aandeel zakte onder de 10 dollar en in 2008, middenin de crisis, keerde Schultz terug om zijn bedrijf te redden. Inmiddels staat het aandeel weer op 57 dollar. „We staan er nu op alle fronten veel beter voor”, verklaarde Schultz.

Schultz begon als vertegenwoordiger in koffiezetapparaten en was zo onder de indruk van de koffiezaken die hij in Italië zag, dat hij besloot dat concept naar Amerika te kopiëren. In 1987 begon hij in Seattle aan zijn eigen keten te bouwen. Die telt nu 13.000 winkels in de VS en nog eens 10.000 in 70 landen daarbuiten. In 1992 bracht hij Starbucks naar de beurs.

Hij slaagde er de laatste jaren in het bedrijf een sociaal gezicht te geven door duurzame koffiebonen in te kopen, filialen te openen in achterstandswijken, mee te betalen aan de studie van werknemers en Amerikaanse klanten op te roepen geen wapens te dragen als ze een Starbucks-filiaal binnenkomen – ook al hebben ze dat grondwettelijke recht. In zijn nieuwe rol blijft hij zich inzetten voor het ‘sociale gezicht’ van het bedrijf.

Schultz’ opvolger Johnson, die al sinds 2009 in de raad van bestuur zit, is afkomstige uit de techwereld en werkte onder meer bij Microsoft, dat net als Starbucks zijn hoofdkantoor in Seattle heeft. Hij introduceerde een mobiel betaalsysteem dat door een kwart van de klanten gebruikt wordt en de wachttijd aan de kassa aanzienlijk heeft teruggebracht.

En als hij er toch niet uitkomt, kan hij Schult gewoon om raad vragen: die krijgt het kantoor naast dat van Johnson. „Ik ben hier straks elke dag.”