Creatief gebruik van Oekraïne-campagnegeld

Een maatpak, matrassen, extra geld voor vrijwilligers en een verblijf in een thermaalbad. Bedrijven en organisaties die subsidie ontvingen voor de campagne van het Oekraïnereferendum op 6 april zijn creatief omgegaan met de subsidieregels. Dat blijkt uit documenten die NRC ontving met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Voor het referendum was 2 miljoen euro subsidie beschikbaar. Van de 42 rechtspersonen die geld ontvingen, krijgt de helft na verantwoording een lager bedrag toegekend dan gevraagd. Het geld was verkeerd besteed of er waren minder kosten gemaakt dan voorzien. De Referendumcommissie wil bijna drie ton terug.

De dossiers bevatten talloze voorbeelden van behendig boekhouden. Zo probeerde Mijn Party Service uit Spijkenisse, dat voor de ja-stem het land in ging met flyers en stroopwafels, 6.360 euro aan personeelskosten vergoed te krijgen. In de verantwoording verstopte het bedrijf dit onder de post ‘huur twee stroopwafelkramen’.

Het Forum voor Maatschappelijk Debat kreeg bijna 43 mille voor een ‘absoluut neutraal discussieforum’ op internet. Het plaatste drie posts, trok dertien geregistreerde bezoekers en moet alles terugbetalen.

Subsidies morgen in NRC
    • Thijs Niemantsverdriet