‘AIVD onderzocht Israëlische contacten Wilders’

Er zouden vragen zijn over Wilders’ loyaliteit en mogelijke Israëlische beïnvloeding.

Remko de Waal/ANP

Inlichtingendienst AIVD heeft in de jaren 2009 en 2010 onderzoek gedaan naar de Israëlische contacten van Geert Wilders. Dat meldt de Volkskrant vrijdag op basis van onderzoek naar twaalf jaar beveiliging van de PVV-leider. Volgens de krant bestonden er vragen over Wilders’ loyaliteit en mogelijke Israëlische beïnvloeding.

De geheime dienst deed ‘naslag’, een vorm van onderzoek, naar aanleiding van een tip over de gesprekspartners van Wilders, onder meer bij de Israëlische ambassade in Den Haag. Wilders had toentertijd veel contact met invloedrijke Israëliërs. Ook ging hij geregeld op bezoek bij de Israëlische ambassadeur in Nederland. Die contacten zouden nu volgens de krant zijn bekoeld.

Bij zogenoemd ‘naslag’ doen, een vorm van onderzoek, worden geen middelen ingezet zoals het tappen van een telefoon of het doen van observatie.

Het onderzoek van de inlichtingendienst is opmerkelijk, omdat de dienst terughoudend is met het onderzoeken van zittende politici, aldus de Volkskrant:

“Het brengt het risico mee dat de geheime dienst een verlengstuk van de regering wordt als hij op verzoek politici onderzoekt, zeker die van de oppositie.”

Oud-leidinggevenden van de veiligheidsdiensten noemen onderzoek naar politici een “absolute no-go” in de krant.

Wat het onderzoek van de AIVD heeft opgeleverd, is niet bekend. Ook is niet bekend of toenmalig minister van Binnenlandse Zaken, waaronder de AIVD valt, Guusje ter Horst op de hoogte was.

PVV-leider Wilders reageerde vanmorgen op het nieuws met dezelfde woorden die hij vorige week in de rechtszaal sprak: “Mensen die me willen stoppen zullen me eerst moeten vermoorden.”

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Mijn boodschap aan Rutte, het OM, de AIVD en de rest van de elite: https://t.co/hS2qO5hPdm

In 2007 meldde De Telegraaf ook al dat Wilders jarenlang geschaduwd werd door de AIVD bij zijn bezoeken aan de Israëlische ambassade in Den Haag. Zijn ritten naar de ambassade en de duur van zijn bezoek werden geregistreerd.

Eerder onderzoek AIVD naar PVV’er

In 2010 trok PVV-kandidaat Gidi Markuszower zich terug nadat de AIVD waarschuwde dat hij een risico vormde voor de integriteit van Nederland. PVV-leider Wilders had een brief daarover ontvangen. Markuszower erkende later dat de brief de reden was van zijn vertrek. Er stond onder meer in dat hij betrokken was bij de overdracht van “informatie aan buitenlandse mogendheden”.

In de brief staat ook dat hij contact had met medewerkers van buitenlandse inlichtingendiensten. De brief geeft geen details over de betreffende landen. Markuszower stond nummer vijf op de lijst.

    • Bas Tooms