AIVD informeerde zich over Wilders

Periode 2009-2010

Voordat de PVV het kabinet-Rutte I ging gedogen, verzamelde de AIVD informatie over partijleider Geert Wilders.

ANP / Bart Maart

De AIVD heeft in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 informatie verzameld over PVV-leider Geert Wilders. In de periode 2009-2010, zo bevestigen bronnen, heeft de inlichtingendienst informatie verzameld over aanwijzingen voor „mogelijke anti-democratische geneigdheid” van de PVV-leider. Ook is informatie verzameld over zijn contacten met Israël, waarmee de PVV-leider warme banden onderhield. Beide exercities zouden geen aanleiding hebben gegeven voor nader onderzoek.

De bronnen beklemtonen dat het slechts ging om het natrekken van openbare bronnen (internet, kranten) en het raadplegen van de eigen registers (‘naslag doen’) . Van de inzet van bijzondere middelen (afluisteren, schaduwen) was toen geen sprake.

Er waren diverse aanleidingen voor de ‘naslag’. De Volkskrant schrijft vrijdagmorgen dat de AIVD „een tip” had ontvangen, „over Wilders’ gesprekspartners, onder meer bij de Israëlische ambassade in Den Haag”. In die jaren, schrijft de krant, ging Wilders geregeld op bezoek bij de Israëlische ambassadeur in Nederland.

Het inschatten van het risico van beïnvloeding door buitenlandse mogendheden behoort tot de klassieke werkzaamheden van de AIVD. Wilders werd destijds een machtsfactor. De PVV werd in 2010 gedoogpartner van het eerste kabinet-Rutte.

De AIVD bekeek in 2009-2010 ook „de voorstelbare dreiging”, zegt een bron, die uit kon gaan van de „mogelijke anti-democratische geneigdheid” bij Wilders. Deze naslag vloeide voort uit de nasleep van de moord op Pim Fortuyn (2002) door de radicale dierenactivist Volkert van der G. Sindsdien richtte de dienst zich niet alleen op „concrete dreigingen” rond een politicus, maar ook op „voorstelbare dreigingen”. Als startpunt van inlichtingen verzamelen begint de dienst dan bij de persoon in kwestie.

Geert Wilders twitterde vanmorgen: „De elite probeert alles om mij uit te schakelen. Maar het zal ze niet lukken. 15 maart rekenen we met ze af!”

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Mijn boodschap aan Rutte, het OM, de AIVD en de rest van de elite: https://t.co/hS2qO5hPdm
    • Kees Versteegh