Acteur die Manuel speelde in Fawlty Towers overleden

Andrew Sachs fungeerde in de serie als de onhandige, slecht Engels sprekende rechterhand van hotelbaas Basil Fawlty.

Beeld uit video op Youtube

De Duits-Britse acteur Andrew Sachs, in Nederland vooral bekend van zijn rol als de Spaanse ober Manuel in de televisieserie Fawlty Towers, is vorige week op 86-jarige leeftijd overleden. Sachs leed aan vasculaire dementie en is donderdag begraven. Dat heeft zijn vrouw Melody vrijdag aan de Daily Mail laten weten.

De in Berlijn geboren Sachs acteerde meer dan een halve eeuw in Britse films en series en speelde in die periode meer dan honderd rollen. Verreweg zijn bekendste vertolking is de rol van Manuel, een ietwat onhandige ober in het hotel Fawlty Towers. Manuel fungeerde daar als de rechterhand van hotelbaas Basil Fawlty, gespeeld door de Britse komiek John Cleese.

Manuels gebrekkige beheersing van het Engels leidde meermaals tot hilarische misverstanden met Fawlty en hotelgasten. Zoals wanneer hij een hamer moet halen om een opgezette elandenkop op te hangen. “I know nothing, I’m from Barcelona”, is een van de uitspraken die Sachs regelmatig herhaalde. Nog vaker vroeg hij simpelweg: “¿que?”

‘Geen betere Manuel denkbaar’

John Cleese heeft via Twitter laten weten verrast te zijn door het overlijden van Sachs. “Ik wist dat hij problemen had met zijn geheugen”, schrijft hij, “maar ik wist niet dat zijn leven in gevaar kwam.” Cleese roemt Sachs als een komiek. “Ik had geen betere Manuel kunnen vinden”, stelt hij.

Twitter avatar JohnCleese John Cleese Just heard about Andy Sachs. Very sad….
I knew he was having problems with his memory as his wife Melody told me a couple of years ago…
Twitter avatar JohnCleese John Cleese …and I heard very recently that he had been admitted to Denham Hall,but I had no idea that his life was in danger. A very sweet gentle…
Twitter avatar JohnCleese John Cleese …and kind man and a truly great farceur.I first saw him in Habeas Corpus on stage in 1973.I could not have found a better Manuel. Inspired

In veel van zijn andere optredens speelde Sachs vaak een kleine rol. Ruim veertig jaar na Fawlty Towers speelt hij echter opnieuw een omvangrijke rol, als hij 27 afleveringen lang te zien is in de Britse televisiesoap Coronation Street. Ook speelde Sachs af en toe in films, zoals Quartet uit 2012, geregisseerd door Dustin Hoffman.

    • Joost Pijpker