De twee Nederlanders die het stof van dambord slaan

tweekamp WK dammen

Zaterdag begint de strijd om de wereldtitel. Voor het eerst sinds Harm Wiersma (1984) wordt een Nederlander wereldkampioen.

Ze zijn damgenieën in wording, Jan Groenendijk (18) en Roel Boomstra (23). Exponenten van een getalenteerde generatie in opkomst, groot geworden met dammen via internet. Ze zorgen voor verlichting in een sport die langzaam vergrijst; intelligent, authentiek, welbespraakt. De wereldtop is hun podium, op het WK vorig jaar in Emmen werden ze tweede (Groenendijk) en derde (Boomstra).

Vanaf zaterdag spelen ze in een tweekamp om de wereldtitel: de eerste die drie van de twaalf partijen wint, is wereldkampioen. Er wordt achtereenvolgens in Groningen, Wageningen en Den Haag gespeeld.

De eerste Nederlandse wereldkampioen sinds 1984 – Harm Wiersma – is gegarandeerd. Het wordt een Nederlands onderonsje door het ontbreken van de nummer één van het afgelopen WK, de Rus Aleksandr Georgiëv. Hij trok zich om onbekende reden terug, Boomstra werd automatisch doorgeschoven.

Hij is met Groenendijk de redding voor de damsport in Nederland, analyseren ze bij de bond. Het ledenaantal daalt al jaren en staat nu op 4.491. Daaronder zitten 431 jongens van achttien jaar en jonger – tegen 105 meisjes. Aanwas is er nauwelijks. Maar zie deze week: de twee grootmeesters zitten bij De Wereld Draait Door, dammen vult de sportpagina’s. Het WK is omarmd door hiphoplabel Top Notch. Eigenaar Kees de Koning vond het „fascinerend” dat Groenendijk vorig jaar bijna de jongste wereldkampioen werd en sprak met hem af. Hij werd een van de initiatiefnemers van dit WK. Het label – dat in dit project werkt met een gesloten beurs – zet het slim in de markt en appelleert aan het jeugdige, inspirerende van de twee. De bond hoopt op een doorbraak die „het dammen uit het stof haalt”, zegt bondsdirecteur Arjan de Vries. Deze week kreeg hij al een e-mail van iemand die een boek over beiden wil schrijven. Dammen, van oudsher poor man’s denksport, is weer tot leven gewekt.

Boomstra en Groenendijk bij De Wereld Draait Door deze week:

    • Steven Verseput