Wijn en slemp voor de bisschop uit Myra

Deze week speciaal voor de sint drie dranken (bisschopswijn, slemp en warme chocolademelk) en een hartige banketletter, want hee, er moet natuurlijk ook gegeten worden.

iStock

Vorig jaar was ik nog even bang dat het voorgoed voorbij was. Die hele bisschop uit Myra met zijn regenbooggevolg kan mijn zonen gestolen worden; ze hebben zich met hart en ziel bekeerd tot Secret Santa. Maar de Sinterklaastraditie lijkt gered, dankzij mijn zus, die de hele familie uitnodigde via lootjestrekken.nl. Mijn enige taak bestaat uit het aanschaffen van 2 paar blauwe sokken maat 44, een gedicht schrijven voor een zeker persoon met tamelijk grote voeten en iets lekkers meenemen.

Iets lekkers, dat moet lukken. Ik zou bijvoorbeeld bisschopswijn kunnen maken. Eigenlijk houd ik helemaal niet van zoete drankjes en ik vind het toch altijd een beetje zonde van de wijn, maar één keer per jaar maak ik graag een uitzondering. Wacht, ik zal u mijn recept geven: schenk een fles rode wijn in een pan en voeg 1 liter water toe. Steek 10 kruidnagels in een sinaasappel en leg die samen met 2 kaneelstokjes in de wijn. Laat op laag vuur 1 – 2 uur trekken. Vis de sinaasappel en kaneelstokjes uit de pan. Voeg naar smaak suiker toe en roer tot deze is opgelost in de wijn.

Ik heb, nu ik toch bezig ben, ook nog een ander oud-Hollands drankje voor u: Slemp.

Breng in een pan een liter melk aan de kook. Doe een theelepel zwarte thee, 4 kruidnagels, een paar draadjes saffraan, een kaneelstokje, een klein stukje foelie en een sliert citroenschil in een groot thee-ei en hang deze in de melk. Laat een half uur zachtjes trekken. Vis het thee-ei eruit. Roer in een kopje een theelepel maïzena los met een paar lepels suiker en een scheutje koude melk en roer dit papje door de warme melk. Toegegeven, hier zit geen druppel alcohol in. Maar dat betekent juist dat je eerst braaf een beker slemp kunt drinken en daarna een goeie fles wijn mag opentrekken.

Warme chocolademelk, doen we die meteen ook nog even. Maar dan wel echte: schenk 750 ml melk in een pan en zet hem op een vrij laag vuurtje. Hak 200 g pure chocolade (ik zou zeggen met minimaal 70% cacaobestanddelen) fijn en strooi ze in de pan. Roer met een houten lepel tot de chocola gesmolten is. Haal de pan van het vuur zodra de melk tegen het kookpunt zit en klop stevig door met een garde. Dito verhaal. Van genieten en daarna aan de wijn. Of je voegt een scheutje bruine rum toe aan de melk, zal een bezoekende goedheiligman ook kunnen waarderen.

Maar hee, er moet natuurlijk ook iets gegeten worden. Iets zoutigs, substantieels, naast alle zoetigheid. Ik denk dat ik daarvoor mijn hartige banketletter in de strijd ga werpen. Truttig misschien maar ook wel weer kneuterig knus. U ook een heerlijk avondje gewenst!

Janneke Vreugendhil

    • Janneke Vreugdenhil