Warmte zonder vuur

Voor Glühwein moet je nooit te dure wijn gebruiken, vindt . Dat is zonde.

Vanwege ‘daar wordt aan de deur geklopt, hard geklopt zacht geklopt’, rept collega Vreugdenhil elders in deze NRC al over bisschopswijn. Om in een adem de zucht te slaken dat „ze het altijd een beetje zonde van de wijn vindt”. Ik ook. Terwijl er toch een mooie aanleiding is geweest wat betreft wijnen die daar juist prima voor geschikt zijn: in Amsterdam werd 21 en 22 november de World Bulk Wine Exhibition gehouden. Volume-inkopers konden zich in de RAI oriënteren waarmee straks de supermarkthuiswijnliters, vijfliterdozen of andere grootverpakkingen te vullen.

Ook de talentscouts voor bisschopswijn, tevens bekend onder zijn Duitse alias Glühwein, zullen er zijn geweest. Wijn gebruiken van topkwaliteit is nu eenmaal geen vereiste in een recept waarin kruidnagel, kaneel en sinaasappel proberen voor te dringen. Helaas heb ik kunnen constateren dat ook de inzet van ‘alledaagse kwaliteit’ door de bisschopwijnbrouwers wordt vermeden.

Ooit heb ik in een besneeuwd Openluchtmuseum voor het tv-programma Kassa een Glühwein-test mogen doen. En nu ben ik tijdens proeverijen sowieso al een fundamentalistische spuger maar in dit geval was het bijkans levensreddend. Na de opnames luidde mijn voorspelling dan ook dat als de sneeuw in het voorjaar gesmolten zou zijn er op die plekken geen gras meer zou groeien.

Ik wil de redactie-assistenten niet de schuld geven, omdat zij simpelweg de opdracht hadden gekregen om mij slechts het aanbod uit de vaderlandse supermarkten te serveren. Voor alle zekerheid kunt u dat ook dit jaar weer links laten liggen.

Zelf maken is zeker een optie maar neem dan wel op zijn minst goede wijn. Als u het mij echter niet euvel duidt, drink ik tijdens het Sinterklaasfeest een Spanjaard die hartverwarmend is zonder op het vuur te hebben gestaan: Temperancia 2006 uit Toro. Dat is een rijke, rode van de tinta de torodruif (tempranillo) waarin veel te ontdekken valt. Rijpe kersen, ruim in de pruim, speculaaskruiden, een zweempje toffeetabak, een chocotouch en smeuïge tannines. Dat valt te zeggen: voor wie de moeite neemt om goed te proeven. Zou ik doen. Uitspugen is zonde.

    • Harold Hamersma