Voor de premier van Noorwegen komt de wereldtitel van Carlsen beetje laat

Op de dag van zijn 26ste verjaardag, woensdagavond 18.45 New Yorkse tijd, prolongeerde schaakwereldkampioen Magnus Carlsen zijn titel. Hij had toen de tiebreak van zijn tweekamp tegen de Rus Sergej Karjakin, die drie weken had geduurd, overtuigend met 3-1 gewonnen.

In Noorwegen was het kwart voor één ’s nachts. Toen het in het begin van de tweekamp twee keer gebeurde dat de partijen voor onze landstreken pas omstreeks drie uur ’s nachts klaar waren, had Carlsens manager Espen Agdestein een bericht gekregen van het kantoor van de Noorse premier Erna Solberg met het verzoek om het niet meer zo laat te maken. De Noorse regering voerde net belangrijke financiële besprekingen en het was te veel gevraagd nog lang wakker te blijven. Deze keer kwam Carlsen de Noorse regering enigszins tegemoet.

Er waren de afgelopen weken bij het WK beroemde schakers, sporters, acteurs en wetenschappers op bezoek, maar er was ook een prominente afwezige: Kirsan Iljoemzjinov, de president van de wereldschaakbond. Hij durft niet meer in de Verenigde Staten te komen, sinds de Amerikaanse regering hem op een zwarte lijst heeft gezet wegens zijn zakelijke contacten met de Syrische president Assad. Onlangs liet hij zich fotograferen terwijl hij de tweekamp volgde in een hotelbar in Roemenië. Met Carlsen en met het schaken gaat het prima. Met de bond gaat het minder goed.

In verlenging slaat Carlsen toe Pagina E8
    • Hans Ree