Vmbo’er uit arm gezin stroomt minder vaak door naar hbo

Leerlingen uit gezinnen met lage inkomens maken in slechts 31 procent van vmbo-g/t de overstap naar het hbo. Bij de rijkste gezinnen is dat 40 procent.

Een leerling op het vmbo krijgt examentraining. Ongeveer twintig procent van de geslaagde vmbo'ers stroomt door naar het hbo. Foto Bart Maat / ANP

Leerlingen uit gezinnen met lage inkomens maken veel minder vaak de stap van het vmbo naar het hbo. Nog geen 31 procent van hen weet door te stromen van vmbo-g/t naar het hoger beroepsonderwijs, zo concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Bij hoge inkomens is dit bijna 40 procent.

Het statistiekbureau keek in zijn onderzoek naar de 91.000 scholieren die in de zomer van 2011 een vmbo-diploma kregen. Van hen volgt een op de vijf op dit moment een opleiding aan het hbo. Leerlingen die de gemengde of theoretische leerweg doen (vmbo-g/t) stromen verhoudingsgewijs veel vaker door dan leerlingen die basis- of kaderberoepsgerichte leerweg doen (vmbo-b/k): 35 procent tegen 6 procent.

Het onderscheid tussen hoge en lage inkomens maakt het CBS in zijn onderzoek alleen bij die eerste groep. Onder gezinnen met hoge inkomens verstaat het statistiekbureau de 20 procent met het hoogste besteedbaar inkomen. De lage inkomensgroep zijn de 40 procent met het laagste inkomen. Een verklaring voor het verschil in doorstromen geeft het CBS niet.

Veelal via mbo naar hbo

Voor het grootste deel van de vmbo’ers loopt de weg naar het hoger beroepsonderwijs via het mbo: met een niveau 4 opleiding kunnen ze doorstromen naar het hbo. Meer dan 80 procent van alle leerlingen op het vmbo-g/t gaat na het behalen van zijn diploma naar het mbo. Bijna een derde van hen stroomt na vier jaar door naar het hbo.

Slechts 16 procent van de leerlingen aan de gemengde of theoretische leerweg besluit na zijn diploma naar de havo te gaan. Het deel van hen dat daarna op een hbo-opleiding belandt is daarentegen wel groter: 62 procent. Leerlingen op het vmbo-b/k kunnen na hun diploma alleen naar het mbo.

    • Joost Pijpker