Tweede Kamer wil echte rijdende rechters

De toenmalige Rijdende Rechter Frank Visser in 2015. Foto ANP / Remko de Waal

In het hele land moeten er ‘rijdende rechters’ komen, waar burgers terecht kunnen met kleine geschillen zoals burenruzies. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Die vroeg minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) donderdag op initiatief van de ChristenUnie om de haalbaarheid van zulke laagdrempelige rechtspraak te onderzoeken.

Het liefst zou ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers willen dat er in elke gemeente regelmatig een ‘vrederechter’ – zoals hij ze noemt – op bezoek komt. Die houdt daar dan zitting in een buurthuis.

Bij die rechter kan iedereen voor een laag bedrag terecht met kleine juridische geschillen, maar bijvoorbeeld ook met burenruzies. „Het houdt dus het midden tussen rechtspraak en mediation”, zei Segers tijdens het debat over de begroting van Veiligheid en Justitie.

Volgens Segers is de drempel naar een echte rechter nu hoog. Segers:

„Als deze vrederechter regelmatig langs komt in wijken en buurten, dan helpt dat om verhoudingen te herstellen en de samenleving veilig en leefbaar te maken. De vrederechter kan daarmee uiteindelijk ook de gewone rechtspraak ontlasten.”

Minister Van der Steur beloofde om de mogelijkheden te laten onderzoeken. Wel waarschuwde hij dat het ingewikkeld is. „Onze indruk is dat dit in het buitenland geen groot succes is. Vooral in Frankrijk, waar dit wordt gedaan door een leek. Maar als je een professionele rechter stuurt, is dat niet zomaar wettelijk geregeld.”

Eerder al experimenteerden de rechtbanken in Utrecht en Oost-Brabant met ‘burenrechters’, waar ruziënde buren voor 40 euro per partij terecht konden. Zo’n zelfde concept hanteert de ‘spreekuurrechter’, waar de rechtbank Noord-Nederland sinds oktober mee experimenteert. Segers hoopt dat zijn vrederechters in het hele land actief worden.