Thailand benoemt kroonprins formeel tot nieuwe koning

De kroning van Maha Vajiralongkorn zal pas na de volledige rouwperiode plaatsvinden, die een jaar duurt.

De nieuwe vorst volgt zijn vader Bhumibol Adulyadej op.
De nieuwe vorst volgt zijn vader Bhumibol Adulyadej op. Foto Athit Perawongmetha / Reuters

Thailand heeft een nieuwe koning nadat op donderdag de kroonprins Maha Vajiralongkorn (64) formeel heeft toegezegd het koningschap te aanvaarden. Met die acceptatie is de troonsbestijging een feit, zo meldt persbureau AP.

De nieuwe vorst volgt zijn vader Bhumibol Adulyadej op, die op 13 oktober overleed op 88-jarige leeftijd.

Lees ook: Hij was de aanbeden vorst die Thailand bijeenhield

De nieuwe koning gaat nu koning Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun heten, aldus een persverklaring die op alle tv-stations in Thailand werd uitgezonden. Hij zal ook bekend komen te staan onder de naam Rama X, de tiende koning in de Chakri-dynastie die sinds 1782 op de troon zitten.

De formele kroning van Vajiralongkorn volgt pas na de volledige rouwperiode, die een jaar duurt. De kroning zal plaatsvinden in een ceremonie met rituelen uit het boeddhisme en het brahmanisme. Dan krijgt hij onder meer een paraplu met negen baleinen, symbool van de koninklijke macht. Daarnaast is er een rituele wassing en krijgt de koning water van achttien verschillende plekken in Thailand.

Tegenovergestelde

Vajiralongkorn gaf eerder aan niet meteen de nieuwe koning te willen worden omdat hij genoeg tijd wilde voor het rouwen om zijn vader. Begin deze week vroeg hij het parlement om aan de slag te gaan met het proces om de opvolging van zijn vader.

Lees ook: Losbandige nieuwe koning is ongeliefd bij de Thaise bevolking

Vajiralongkorn geniet over het algemeen minder respect in Thailand dan zijn vader. Hij zou minder geïnteresseerd zijn in staatszaken, en heeft zeven kinderen uit drie huwelijken, waarvan ook de laatste eindigde in een scheiding.

    • Maarten Back